Een MRI-scan maakt een serie foto's van je lichaam, of van een deel ervan. Het apparaat werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. Met een MRI-scan kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Ja. Met de MRI beelden kunnen de artsen kanker in een vroegtijdig stadium ontdekken. Met een MRI is het niet mogelijk om de spijsverteringsorganen te onderzoeken. Daarom onderzoeken we deze organen inwendig om kanker hieraan te ontdekken.
Wat kun je niet zien op een MRI-scan? Een MRI-scan laat niet zien hoe de organen werken, daarvoor is bloedonderzoek nodig. Ook klachten die ontstaan in een bepaalde houding of situatie kun je met een MRI niet beoordelen.
Tumoren kunnen zo op twee verschillende manieren in beeld worden gebracht. De MRI-scan en de CT-scan vullen elkaar aan en worden dan ook vaak beiden ingezet. De werking van beide apparaten berust deels op hetzelfde principe: met behulp van een computer kunnen dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt.
Is een MRI-scan veilig? Ja, MRI-scans zijn veilig en niet-invasief. In tegenstelling tot röntgenstralen, die bijvoorbeeld worden gebruikt röntgen of CT scan onderzoeken, maakt een MRI-scan gebruik van een onschadelijk magneetveld en radiogolven. Zo worden afbeeldingen gemaakt van organen, bloedvaten en gewrichten.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Als het met de CT-scan of de MRI-scan niet lukt de plaats van een tumor of uitzaaiingen te vinden, terwijl overig onderzoek wel op kanker wijst, biedt de PET-scan mogelijk uitkomst. Verder kan PET de specialist helpen te bepalen in welk stadium de ziekte is.
Soms is er contrastvloeistof nodig om bepaalde weefsels van organen te onderscheiden. Om een CT-scan te maken moet je in een afgesloten buis liggen. Een CT-scan is geschikt voor de diagnose van vele soorten kanker: van botkanker tot een hersentumor en van longkanker tot maagkanker.
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een preventieve Gerichte MRI scan is er al vanaf € 300,- euro. Maar ook een Bodyscan kan je bij Privatescan al boeken vanaf € 990,- euro. Privatescan biedt verschillende bodyscan pakketten aan die qua prijs en inhoud verschillen.
De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen.
Met MRI wordt tot in detail duidelijk waar de tumor zich precies bevindt, zodat de bestraling heel gericht kan gebeuren. Op die manier krijgt het omgevende weefsel minder straling en dus minder bijwerkingen. Ook als een operatie nodig is, kan dat heel gericht gebeuren.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Als de verdenking op uitzaaiingen er is, wordt volgens de richtlijn een CT-scan uitgevoerd. Op basis daarvan wordt een behandelplan ontwikkeld. Soms wordt ook een MRI-scan gebruikt, die kleinere uitzaaiingen in beeld kan brengen dan CT.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
Iedereen reageert op zijn eigen manier op kanker. Sommigen worden geconfronteerd met een veelheid aan emoties (b.v. opluchting en angst, verdriet en agressie), anderen met maar één enkele emotie (b.v. woede). Iemand kan totaal verdoofd of gevoelloos zijn.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
MRI van de onderbuik organen. Onderzoek van: blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat en nieren naar: tumoren, cysten, ontstekingen en uitzaaiingen. De organen worden driedimensionaal in beeld gebracht. Snel, zonder verwijsbrief en direct uitslag.
Wanneer krijgt u een PET-CT scan
Zo wordt het onderzoek gebruikt voor het ontdekken van eventueel blijvend letsel bij hart- en vaatziekten en om bepaalde tumoren en uitzaaiingen te vinden. Ook is exacte plaatsbepaling van het behandelgebied door radiotherapie mogelijk.
MRI magnetic resonance imaging (magnetic resonance imaging)
In 1993 waren er ongeveer 75.000 verrichtingen, in 2020 is dit opgelopen tot iets meer dan 1 miljoen. Voor het aantal MRI-onderzoeken is een stijging 46.000 onderzoeken waarneembaar in 2019 ten opzichte van 2018, dit is een stijging van bijna 5 procent.
In grote lijnen zijn er drie soorten radiologische onderzoeken: onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie,en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.