Maar helaas worden ook zaken die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms.
Tampons moeten met het huishoudelijk afval worden weggegooid. Veel vrouwen gooien hun tampons weg door ze in toiletpapier te wikkelen en in de vuilnismand te gooien. Veel openbare toiletten hebben vuilnismandjes voor hygiënische artikelen waarin je jouw hygiëneproducten kunt weggooien.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen. Dit verhoogt de milieubelasting ervan ten opzichte van herbruikbare varianten. Spoel ze nooit door het toilet.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Er zijn héél veel opties, maar de meest voor de hand liggende, is taboe. Je maandverband of tampon doorspoelen doe je niet omdat de kans groot is dat dat de leidingen verstopt.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden.Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Vrouwen gebruiken tampons tijdens de menstruatie. Gemiddeld gebruikt een vrouw 9000 tampons in haar leven.
Spoel nooit, maar dan ook echt nooit condooms door het toilet. Wikkel het condoom (en de verpakking) discreet in een stuk toilet papier en gooi deze weg in de vuilnisbak.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Voorkom verstoppingen en spoel geen afval en (vette) etensresten door de gootsteen of het toilet. Doordat vet gaat stollen en afval zich op gaat hopen kan er geen water meer door.
Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek! Je zou er bij moeten kunnen door te hurken en voorzichtig je duim en wijsvinger in je vagina te plaatsen. Het beste is om kalm te blijven en een paar keer diep adem te halen.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Het is veilig om 's nachts een tampon te gebruiken, maar draag hem niet langer dan acht uur.
Twee tampons in doen vergroot je kans op toxischeshocksyndroom of TSS. 3. Een tampon dragen tijdens seks is oncomfortabel.
Verwissel je tampon dan binnen 3 á 4 uur. Op lichte dagen kun je een kleine tampon langer inhouden. Verwijder je tampon altijd als deze de maximale capaciteit heeft bereikt en dus helemaal vol zit. Je kunt dit testen door licht aan het touwtje van je tampon te trekken.
Tip: Oefen de eerste keer zittend op het toilet of liggend op bed met opgetrokken knieën. Gebruik eventueel een spiegel om te ontdekken waar je moet beginnen. De tampon zit diep genoeg als je van de buitenkant alleen nog het touwtje ziet zitten en geen last van hebt van de tampon.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.
Bij hevige regenval kunnen oude rioleringen overbelast raken door het vele regenwater. Rioolwater dat omhoog komt in het toilet, de douche of de gootsteen kunt u verhelpen door een terugslagklep te installeren in de aansluitleiding. Ook een pomp met beveiliging tegen terugstroming kan hier een passende oplossing zijn.
Dat kan leiden tot constipatie, en op termijn kan het zelfs leiden tot chronische constipatie. Door je stoelgang regelmatig op te houden, blijven sommige van die hard geworden restjes namelijk achter in je darmen. Dat kan de dikke darm uitrekken en de kring- en buikspieren flink in de war brengen.
Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
Als je hem niet zou vasthouden zou het condoom er in de vagina af kunnen gaan.Er kan dan sperma in de vagina terecht komen. Je legt een knoop in het condoom en gooit hem weg. Je gebruikt ook een condoom als je als jongen met een andere man seks hebt.
Doe het condoom in je vagina voordat je partner met zijn penis tegen het slijmvlies van je vagina komt. Het vrouwencondoom ziet eruit als een plastic zakje met twee buigzame ringen: 1 kleine ring op de bodem van het zakje. Deze duw je diep in je vagina.
Menstruatiecup. Gebruik van tampons kost hiermee op jaarbasis tussen de 2,58 euro (weinig en zeer kort ongesteld, allergoedkoopste optie) en 36,31 euro (langer en vaker ongesteld en duurdere tampons) op jaarbasis. Gebruik van maandverband kost dan tussen de 5,50 en 174,30 euro op jaarbasis.
BIJ WIE KOMT MENSTRUATIE-ARMOEDE VOOR? Hoeveel kost menstrueren? Als we uitgaan van een gemiddelde cyclus van 5 dagen, een gebruik van maximaal 5 producten per dag,16 en van de allergoedkoopste producten, dan komen we uit op ongeveer 0,77 euro (tampons) tot 1,32 euro (maandverband) per maand.
Er zijn veel vrouwen die een sterke voorkeur hebben voor maandverband, omdat er niets in het lichaam wordt gestopt en het bloed rijkelijk kan vloeien. Een maandverband is ook makkelijker aan te brengen dan tampons. Er is een ruime keuze aan maandverband en het is een kwestie van uitproberen wat je het beste bevalt.