Stoofperen moet je eerst garen door ze bijvoorbeeld te stoven. Rauw zijn stoofperen ook niet lekker. Ze zijn te hard en behoorlijk wrang van smaak. Handperen eet je zo uit het vuistje.
Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is.
De Gieser Wildeman heeft een zeer zoete smaak. Ongekookt is de peer niet geschikt voor consumptie.
De stoofperen kunnen niet alleen warm, maar ook koud geserveerd worden. Na het bereiden van de stoofperen kun je ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Om de stoofperen langer te bewaren kun je ze invriezen.
Gestoofde peertjes hoeven wat ons betreft niet rood te worden, maar de Gieser Wildeman doet dat wel. Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Koken van stoofperen
Spoel de geschilde en gesneden peren af.Leg ze in een pan en voeg water toe, totdat ze net onder staan.Laat de peren zachtjes koken tot ze mooi rozerood van kleur zijn. Na een uurtje pruttelen zijn de meeste stoofperen al gaar, maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Stoofpeertjes in roosvicee is niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor de mensen die liever geen alcohol binnenkrijgen. Je kunt gewoon het recept volgen hoe je stoofperen gebruikelijk bereidt, maar in plaats van rode wijn gebruik je frambozenroosvicee.
Stoofperen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond.Ze bevatten veel vezels, vitamine C, kalium en antioxidanten die goed zijn voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de bloeddruk. Stoofperen kunnen op verschillende manieren bereid worden, afhankelijk van de smaak en het doel.
Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Serveer ze dan samen met het kookvocht. Dit doe je door alle ingrediënten uit het vocht te halen (inclusief de peren) en het vuur hoog te draaien. Vervolgens laat je het kookvocht indampen tot het ongeveer de dikte heeft van jus. Als het indikken te lang duurt kun je altijd wat aardappelzetmeel of maizena toevoegen.
Alle rijpe peren kunnen rauw gegeten worden , zo uit de hand of in plakjes in salades.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
Er zijn twee soorten peren: handperen en stoofperen. Handperen hebben sappig en zacht vruchtvlees. Deze peren kunnen in zijn geheel geconsumeerd worden. Stoofperen zijn daarentegen droog en hard, maar deze kun je niet rauw eten.
We eten het bij het ontbijt, als tussendoortje of als dessert, gewoon over pap, yoghurt, chiapudding, room, ijs, vla, panna cotta, op toast, op pannenkoeken ,... Door het stoven worden de smaken geconcentreerd en wordt het fruit zachter, waardoor het zijdezacht en in de mond smelt. Ook de extra smaken smelten goed samen.
Door elke dag twee peren te eten, voldoet u aan uw fruitbehoeften zoals beschreven in de Dietary Guidelines for Americans . Wat kan zoeter zijn? Maar bevat fruit geen suiker?
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Het stoofvocht smaakt lekker, met wijn, suiker en kaneel. Lekker opdrinken dus. Heerlijk op ijs met eventueel wat slagroom erbij.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
Smaak: van nature lekker zoet door de sandelhout, zoethout, steranijs en kaneel. Winters door de gember, piment en de kruidnagel. Je proeft de zoethout goed, wat fantastisch is om je stoofpeertjes lekker in te laten sudderen.
Gevaarlijk? Maar is het gebruik van bakpapier daarom schadelijk? Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen.