Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar of 6 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Noteer in uw agenda wanneer het spiraaltje is ingebracht, welk soort spiraaltje het is, en wanneer het vervangen moet worden. Het kan waarschijnlijk geen kwaad om een spiraaltje langer te laten zitten, maar het is niet zeker of het dan nog werkt.
Zolang je de draadjes 2 a 3 cm voelt zit het spiraal goed in de baarmoeder en is de werking goed. Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed.
Het koperspiraaltje is ook gemaakt van kunststof. Daaromheen zit een dun koperdraadje. Dit spiraaltje bevat geen hormonen en kan vijf tot tien jaar in je baarmoeder blijven zitten. Aan beide soorten spiraaltjes zitten twee soepele draadjes, die nodig zijn om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen.
Een spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt. In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon. Het hormoonspiraaltje werkt 5 of 6 jaar. Je hoeft er dus tot die tijd niet aan te denken.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Als het systeem wordt uitgestoten, bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap. De mogelijke symptomen van uitstoting zijn pijn en abnormaal bloedverlies, maar Mirena kan er ook uit komen zonder dat u er iets van merkt.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Spiraaltje laten verwijderen
Een spiraaltje moet iedere 5-10 jaar vervangen worden. Eerder weg laten halen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of een andere vorm van anticonceptie wilt gaan gebruiken.
Als je zwanger wilt worden, moet je het spiraaltje verwijderen. Dat is een ding dat zeker is. Ook moet je je spiraaltje laten verwijderen als de werkingsduur van het spiraaltje voorbij is. Anders ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Elk spiraaltje heeft haar eigen werking. Alle spiraaltjes werken voor een periode tussen de 5 en 10 jaar. Het is gebruikelijk het spiraaltje te vervangen na 5 jaar. Hierdoor blijft de werking van het spiraaltje betrouwbaar.
Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.
Een spiraaltje biedt voor 5 jaar (m.u.v. Mirena 6 jaar en T-Safe 10 jaar) bescherming. Dit betekent dat je in ieder geval na deze periode de spiraal dient te vervangen of te verwijderen door een arts.
Antwoord van de apotheker over hoe lang Mirena-spiraal laten zitten. Mirena heeft een werkingsduur van vijf jaar als anticonceptiemiddel. Voor gebruik bij overgangsklachten, in combinatie met oestrogeentabletten, -pleisters of -gel, moet Mirena na drie jaar worden vervangen.
Je partner zou de draadjes van je spiraal tijdens de seks kunnen voelen. Wanneer de spiraal wordt geplaatst, blijven de draadjes een stukje uit je baarmoeder steken zodat de spiraal ook gemakkelijk weer verwijderd kan worden. Het kan daardoor natuurlijk voorkomen dat je partner de draadjes een keer voelt zitten.
Mirena is een hormoonspiraaltje waarmee je hoogstens 6 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 6 jaar bent vergeten om op tijd je hormoonspiraaltje te vervangen voor een nieuw hormoonspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar of 6 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Ruim 100 jaar geleden begon men te experimenteren bij vrouwen met het plaatsen van een zijden ring in de baarmoeder ter voorkoming van zwangerschap.