Smartwatches met simkaart, ookwel internet smartwatches, zijn smartwatches waar je zelfstandig (dus zonder smartphone) mee kunt bellen, berichten ontvangen, internetten (ook buiten je WiFi netwerk) en muziek kunt streamen. Bij normale smartwatches is hier altijd een verbinding met je smartphone voor nodig.
Om een smartwatch te gebruiken heb je een smartphone nodig. Op je smartphone installeer je de app die bij de smartwatch hoort, zoals Android Wear of Watch van Apple. Door de bijbehorende app op je smartphone te openen en bluetooth aan te zetten, synchroniseer je de watch met je telefoon.
Het maakt niet uit welke soort smartphone u heeft, elke smartphone kan op elke smartwatch worden aangesloten.
De volgende activity trackers zijn voorzien van een ingebouwde GPS. Een activity tracker met GPS is wel zo handig, dan hoef je niet je smartphone mee te nemen. De Fitbit Charge, Fitbit Inspire en de nieuwe Fitbit Luxe hebben een ingebouwde GPS-sensor.
Verder kunnen de meeste smartwatches tegenwoordig verbinding maken met je wifi-netwerk. Zo kun je overal in huis van de slimme functies gebruik maken zonder dat je telkens binnen bluetooth-bereik van je telefoon hoeft te zijn. Het horloge is namelijk zelf al met draadloos internet verbonden.
De belangrijkste vraag die je vóór het kopen van een smartwatch moet beantwoorden is: wat wil je er mee doen? Bijna alle smartwatches werken goed als activiteitentracker, maar als dat het enige is wat je er mee wilt, is het misschien niet slim om voor een dure Android smartwatch of WatchOS-model te gaan.
Het verschilt per smartwatchmerk wanneer dit het geval is. Bij sommige smartwatches merk je na een jaar dragen al duidelijk verschil, terwijl andere slimme horloges het met gemak drie jaar volhouden.
Een smartwatch is groter en zwaarder dan een Fitbit en daarom minder geschikt om te dragen tijdens het sporten. Een ander verschil is de water- en stofbestendigheid. De meeste Fitbits zijn water- en stofdicht, zodat je de fitnesstracker niet af hoeft te doen als je gaat zwemmen.
Voor de nieuwste Fitbit-apparaten heb je een iPhone of Android-telefoon nodig. Ga naar fitbit.com/devices om te controleren of je telefoon compatibel is met de Fitbit-app.
Verbonden met internet via wifi
Als uw horloge wifi ondersteunt, kunnen het horloge en uw telefoon op elke afstand verbonden blijven, zolang ze beide verbinding met internet hebben. Als u verbonden wilt blijven met uw telefoon, kunt u de wifi-verbinding op uw horloge inschakelen en hiermee verbinding maken.
Zo kun jij met een smartwatch om je pols de hele dag: Stappen tellen, zo weet je precies hoeveel je beweegt, zelfs het aantal trappen wordt gemeten. Hartslag meten, de hartslagmeter houdt bij wat je rusthartslag is en kan soms zelfs zien of er gevaar is voor een hartslag.
One2track GPS horloges werken met een prepaid SIM kaart. Deze simkaart wordt meegeleverd en is al in het horloge geplaatst. Het horloge is een mobiele telefoon met een eigen 06 nummer en kan bellen en gebeld worden. Via de internetverbinding worden de status en positiegegevens uitgewisseld met de app op uw smartphone.
De meeste smartwatches werken samen met zowel Android-telefoons als iPhones. Je hoeft als iPhone-gebruiker dus niet per sé een Apple Watch te kopen.
WhatsApp gebruiken op de nieuwe Samsung Galaxy Watch Active & Active 2 is heel eenvoudig. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om alles wat je nodig hebt uit de app te halen. Koppel eerst je Samsung smartwatch met je Android- of Apple-smartphone.
Zonder abonnement krijg je een slaapschema en analyse van je slaapfasen, maar met Premium krijg je ook een analyse van je slaapduur, hartslag en rusteloosheid. Tevens wordt snurken en ander geluid gedetecteerd. Voor die laatste functie heeft je Fitbit wel een microfoon nodig.
Een standaard abonnement is €8,99 per maand. Wanneer je een jaarabonnement afsluit kost Fitbit Premium €6,67 per maand. Dit wordt in één keer afgeschreven. Let op: Fitbit Premium wordt automatisch verlengd zodra je proefperiode afloopt.
Kan ik apps gratis downloaden naar mijn Fitbit-apparaat? Voor deze apps en wijzerplaten wordt door de ontwikkelaar een betaling berekend en een betalingsinstructie geleverd.
FitBit Charge 4 (Beste keus)
De Charge 4 is een tracker die zowel geschikt is voor mannen als voor vrouwen. Bij dames is het vooral populair in de de kleur paars, maar ook zwart en graniet zijn fraaie kleuren. De Charge 4 is in vergelijking met de onderstaande trackers vrij compact en licht van gewicht.
Wil je jouw berichten lezen op je horloge, oproepen aannemen en apps installeren? Dan kies je een smartwatch. Wil je jouw dagelijkse activiteiten bijhouden, dan kies je een activity tracker of gezondheidshorloge. Als je fanatiek sporter bent en je workouts wil bijhouden, raden we een sporthorloge aan.
Wil je graag een smartwatch voor tijdens het sporten, dan heb je aan beide horloges een goed apparaat, maar is de Apple Watch net iets uitgebreider. Wil je vooral inzicht krijgen in je huidige gesteldheid, dan is de Fitbit Sense een betere keuze voor jou, ook omdat het horloge goedkoper is.
Veiligheidsrisico's voor smartwatches. Smartwatches zijn slechts een van de vele smarttechproducten die bijdragen aan het Internet of Things (IoT, ofwel Internet der dingen), en zolang deze markt blijft groeien, zullen deze apparaten steeds kwetsbaarder worden voor cyberaanvallen.
Je kunt met een aantal modellen van Fitbit contactloos betalen. Fitbit Pay werkt op de Fitbit Charge 4, Ionic, Sense, Versa 2 & 3 en bepaalde versies van de Fitbit Charge 3 en Fitbit Versa die over een NFC-chip beschikken.