Na het maken van pizzadeeg en het beleggen van jouw pizzabodem, is het nu tijd om jouw pizza perfect af te bakken in jouw oven. Pizzaovens zijn er in vele soorten en maten. De een bakt in een houtgestookte pizzaoven. De ander bakt pizza in een gasoven, in een elektrische oven, of op de BBQ.
Pan of kookpot
Afbakken: Je kan de pizza bakken in een droge pan met antiaanbaklaag of in een gietijzeren kookpot. Het is wel belangrijk dat je dit op laag vuur doet en met een goed deksel. Anders verbrandt de onderkant terwijl de bovenkant nog koud is of zelfs bevroren. Het resultaat is prima, de bodem is krokant.
Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza. Je bakt het deeg alleen veel korter. Verwarm de oven voor op ongeveer 250 °C en leg er bij voorkeur een ovensteen in. Maak de pizzabodem volgens dit pizza basisrecept.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Meestal is dit ergens tussen de 300 en 350 graden. Dit is om de korst en de bodem mooi knapperig te krijgen. De baktijd is bij deze temperatuur circa 3-4 minuten. Hoe lager de temperatuur waarop je bakt, hoe langer de pizza in de oven ligt.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Ovenrek: Als je geen bakplaat of steen hebt en je liever een knapperige korst hebt, kun je de pizza direct op het ovenrek bakken . Leg er een vel bakpapier onder om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
Bakplaat Bakblik Ø 36 cm. De bakplaat is zeer geschikt om pizza's op te maken in de oven. De plaat heeft een diameter van Ø 36 cm. De gaatjes in de onderkant zorgen ervoor dat ook de bodem van de pizza erg lekker krokant wordt.
Verwarm de grill op hoog voor ten minste 5 minuten. Haal de pizza uit de doos en verwijder de folie. Leg de pizza op een dubbele laag aluminiumfolie in het midden van de grill. Zet de grill op laag en bak gedurende 13 tot 16 minuten.
Plaats de PIZZA op een rek met perkamentpapier, op de middelste plank van de oven. Bak niet meer dan één PIZZA tegelijk. Bak de PIZZA op 220°C, hoog/laag vuur, gedurende minstens 13 minuten. De kaas moet gesmolten zijn en de randen moeten goudbruin zijn.
Het geheim van de meest knapperige pizzabodem is om de bodem te par bake (het deeg zelf 10 minuten te koken) voordat je het aankleedt en opnieuw bakt . Hierdoor wordt de totale kooktijd verlengd van 15 naar 25 minuten en wordt er meer vocht uit het deeg gekookt.
Dit is wat je doet: Gebruik twee Baking Steel Steels!Plaats één steel op het bovenste en één op het onderste rek . Dit zal je thuisoven transformeren in een pizzamachine.
Rek het deeg uit tot een 10-inch ronde en gebruik een 12-inch koekenpan zodat het deeg dun genoeg is om door te garen . Houd de hitte op een medium-hoog vuur, in plaats van op een medium-hoog vuur. Dit geeft de korst wat extra tijd om door te garen en een mooie licht goudbruine kleur te krijgen. Zodra je het omdraait, is de eerste kant de bovenkant van je pizza.
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens je pizzapunt toe, zonder boter of olie, en bak gedurende 2 minuten aan. Giet nu een paar druppels water in de pan, bedek de pan met het deksel en zet het vuur laag. Hierdoor zal de pizza stomen en de kaas smelten.
Ja, als u diepvriespizza op de Blackstone Griddle bakt, smaakt deze vers en krijgt u de lekkerste knapperige korst.
Plaats een zware, omrande bakplaat op het rooster
Pak een zware bakplaat met randen en leg deze ondersteboven op het rooster. Als je hem omgekeerd in de oven legt, schuif je je pizza er gemakkelijk op en af.
Ze zijn op dit gebied vrijwel gelijk. Zwaar aluminium en licht staal hebben een gelijkwaardige prestatie bij het bakken van pizzabodems en andere bakwaren. Echter, net als alle blanke metalen, moeten aluminium en stalen pannen worden gekruid om te voorkomen dat deeg blijft plakken. Blank staal zal ook roesten als het niet wordt beschermd.
Bak de pizza op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. Het gebruik van een pizzasteen kan helpen. Laat de oven zo heet mogelijk worden, en laat de pizzasteen of bakplaat mee voorverwarmen in de oven.
Oven voorverwarmen
Heb je een pizzasteen of pizza steel, dan kan je die op het rooster leggen en mee laten verwarmen. Je kan jouw bakplaat straks dan op de steen of steel leggen om af te bakken. Maar je kan jouw bakplaat ook gewoon op het ovenrooster zetten als je geen steen of steel hebt.
De bodem moet ongeveer de grootte hebben van de lege bakplaat . Zodra je ze hebt uitgerold, leg je de pizzabodems op een vel bakpapier. Tip: Als je een groter stuk bakpapier hebt, kun je de pizza's later makkelijker op hun bakplaat leggen. Verdeel de tomatenpuree dun over je pizzabodem.
Het eenvoudigste en meest toegankelijke bakoppervlak dat u kunt gebruiken om pizza in een oven te bakken, is een voorverwarmde bakplaat .
Kaas gaat altijd onder de toppings
Je hebt je deeg als basis. Dan je saus. De kaas is de volgende vaste laag. Dan je toppings (ze heten tenslotte top-pings en niet bottom-ings), en dan als laatste je garnering zoals basilicum, peper, verse mozzarella, etc., nadat de pizza is gebakken.
Daarbij is het verstandig om voor je de pizzabodem gaat beleggen wat semola of mais griesmeel onder de bodem te strooien. Dit zorgt er voor dat je de pizza makkelijker van je werkblad krijgt met de pizzaschep en vervolgens ook weer makkelijker van de schep op de pizzasteen.
Tomatensaus pizza
Of je kiest voor een kant en klare passata of pizzasaus. Hoe je de saus ook maakt, de perfecte tomatensaus voor pizza is niet te dik, maar zeker ook niet te dun. Anders komt jouw pizza te droog of juist heel zompig uit de oven.