Van sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden of dat er een te groot verschil in lengte van het ene been ten opzichte van het andere been optreedt. Met een operatie kan de groei, van één of beide benen, worden afgeremd. Deze operatie heet percutane epifysiodese.
Bij een verlengende operatie worden eerst de botten van het been gebroken. De breukvlakken zullen na verloop van tijd weer aan elkaar vast groeien. Tijdens de operatie wordt ook een frame aan het bot vastgemaakt.
Door het langzame verlengen groeien alle weefsels mee. In de ruimte tussen de twee botuiteinden groeit nieuw bot. Daarnaast worden ook de huid, spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen (de weke delen) geleidelijk langer. Zo wordt het hele been langer, totdat het de beoogde lengte en stand heeft.
Door het plaatsen van plankjes (van verschillende diktes) kan worden gekeken naar de stand van de bekken. Als de bekken horizontaal staan kan het beenlengteverschil worden opgemeten aan de hand van de totale dikte van de plankjes.
Bij een beenlengteverschil kan bijvoorbeeld de knie van het langere been worden gebogen en het bekken, de rug en de schouders kunnen worden opgetrokken om de rug recht te houden. Het langere been kantelt meer naar binnen toe of het kortere been kantelt meer naar buiten toe.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Zorg dat je meer slaap krijgt.
Weet je wel dat je alleen maar groeit tijdens de slaap? Je lichaam produceert groeihormoon (HGH) terwijl je slaapt. Dit hormoon helpt bij de ontwikkeling van spieren en het daadwerkelijk langer worden. Dus als je echt graag langer wilt worden, zorg dan dat je voldoende slaap krijgt.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd. Ergens is dat logisch: als krachttraining de groei zou belemmeren, is het waarschijnlijk dat ook basketballers en volleyballers hier last van hebben.
Hoeveel kilogram? Meisjes van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 42 kg, met een minimum van ongeveer 34 kg en een maximum van 57 kg. Jongens van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 40 kg, met een minimum van 34 kg en een maximum van 52 kg.
Dat is afhankelijk van je lengte en lichaamsbouw. Tussen de 50 en 60 kilo val je netjes binnen de 'grenzen'.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Kan je langer worden door melk ? Het is een vaak gestelde vraag, ondanks dat melk een goede bron van eiwitten is (één van de essentiële groeistoffen in het menselijke lichaam) zorgt het drinken van melk er niet voor dat je langer wordt.
Wereldwijd is ondervoeding de voornaamste oorzaak van gestoorde groei. Ondervoeding kan zowel te wijten zijn aan armoede als aan ziektes, zoals eetstoornissen en bepaalde chronische aandoeningen (bijv. bloedarmoede door malaria, worminfecties, chronische infecties, …).
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.