Giet het vocht uit het blik knakworsten in het schaaltje, zodat de knakworsten hier in liggen. Dek het schaaltje nu af met vershoudfolie. Als het een bakje is, doe het deksel er dan op. Je kunt de knakworsten nu twee dagen bewaren in de koelkast.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
nieuws Na het openen van een pot of blik is de inhoud nog 2 tot maximaal 5 dagen goed. Groenten of vruchten in glas kunt u in de glazen pot in de koelkast bewaren. Het restant uit een blik kunt u beter in een plastic bewaardoosje met deksel bewaren.
Gekookte worst
Rookworst, knakworst en al hun gekookte worst-soortgenoten, blijven twee weken lang goed in de koelkast. Althans: zolang het pakje nog ongeopend is. Eenmaal geopend moet je ze binnen vijf dagen eten.
Contact met zuurstof kan immers een chemische reactie veroorzaken met het metaal van het blik, waardoor giftige stoffen kunnen ontstaan. Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken.
Giet het vocht uit het blik knakworsten in het schaaltje, zodat de knakworsten hier in liggen. Dek het schaaltje nu af met vershoudfolie. Als het een bakje is, doe het deksel er dan op. Je kunt de knakworsten nu twee dagen bewaren in de koelkast.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Hotdogs of knakworsten
Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting.
De worsten bestaan voornamelijk uit varkensvlees of rundvlees. Zorg dat de worstjes zo veel mogelijk in het water (met zout) liggen, anders wordt niet alles even warm. Het water mag niet koken, want dan bestaat de kans dat de worstjes openbarsten.
De knakworst is een kleine, bruine, dunne, zachte worst die zowel koud als warm op of zonder een broodje als snack gegeten kan worden. Knakworsten lijken op frankfurters. De worstjes worden meestal in een conservenblik verkocht.
De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!
Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Verse tomatenpuree kan je invriezen en bewaren voor 12 maanden bij -18 graden. Ook tomatenpuree uit blik kan je zo lang invriezen. Advies is om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, dan hoef je niet alles te ontdooien. Zoals hierboven al gezegd is kan je veel met tomaten doen en veel van tomaten maken.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
In een pan water aan de kook brengen, maar niet laten koken. Voorzichtig de worsten in het warme water doen, en 3 tot 4 minuten in het warme water laten. Afgieten en de knakworst eten of verwerken.
Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat betekent dat er geen lucht in het blik kan komen.
Het beste antwoord. Geen zorgen, hier is niets mis mee. Of het blik nu aan de binnenkant gecoat is met een kunststof laag (vooral voor zure voedingsmiddelen) of tin, het kan tegen de warmte. Dat moet ook wel, voedsel in blik wordt door middel van hitte (in stoomketels) gesteriliseerd als het al *in* het blik zit.
Opgiet: water, zout. Verwarm de Knaks in het vocht in de pan, of in 1,5 minuut op een bord in de magnetron bij 450 Watt. Knaks zijn koud ook lekker!
IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
Het nieuwste Unox knakworstblikje bevat 11 knakworstjes in plaats van 10. Het totaalgewicht blijft 400 gram. De 11 worstjes wegen dus elk ruim 36 gram (voorheen 40 gram per worstje).
Het blik is een standaardmaat. Knakworsten zijn niet allemaal precies gelijk. De inhoud van het blik wordt gewogen, en niet geteld. Dus vandaar dat er ook 'ongeveer 11 stuks' of 'circa 11 stuks' op een blik knakworsten staat.
Om een échte knakworst te maken wordt een stukje darm gevuld met gemalen en gekruid vlees en daarna gerookt. Bij de knakworst wordt hier specifiek gebruik gemaakt van een stuk dunne darm van een schaap, de schapensnaar genoemd. De schapensnaar is erg compact waardoor het een knakkend geluid maakt wanneer je 'm breekt.
Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.