Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Een peer kan je eten als het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil wat meegeeft. Overrijpe peren kan je bijvoorbeeld gaan verwerken in desserts zoals in een mousse of cake. Probeer ook eens een combinatie van appel- en perencompote met een snuifje kaneel.
Niet rijp. Is de perzik nog niet rijp? Dan kunt u hem het beste nog even laten liggen, want een onrijpe perzik is minder smakelijk. Wilt u hem toch meteen gebruiken, snij dan eerst een kruisje aan de onderkant en dompel de vrucht daarna geheel onder in kokend water.
Enkele dagen wachten voor je het opeet, verandert niets aan de rijpheid. Het rijpingsproces is gestopt bij de pluk.” Dit fruit mag je onrijp kopen. Het rijpt verder in de fruitschaal: onder andere appelen en peren, kiwi's en bananen, nectarines en perziken en ook meloenen horen tot deze categorie.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Truc. Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen.
Je kunt de schil van de wilde perzik gewoon eten, maar als je hem wilt verwijderen doe je dit gemakkelijk met een scherp mes.
Tot slot: is het ongezond om onrijp fruit te eten? Nee, onrijpe papaja en mango bevatten minder suikers, hebben vitamines en zijn goed voor de stoelgang.
Daarnaast is er ook een trucje om stukken fruit sneller te laten rijpen. Stop ze in een papieren zak met een rijpe banaan of appel. Die ademen onder andere ethyleengas uit, een gas dat vrijkomt bij de 'ademhaling' van fruit en dat verantwoordelijk is voor het aanrijpen van de vrucht.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
Spoel de peer goed voor gebruik. Een peer uit het vuistje hoef je niet te schillen. In de schil zitten net de meeste voedingsstoffen. Om bruinkleuring van het vruchtvlees te voorkomen, besprenkel je de partjes met citroensap.
Vezels voor gezonde darmen
Peren bevatten de nodige hoeveelheid vezels. Het is dan ook een prima manier om de hoeveelheid vezels die je eet te verhogen. De inname van voldoende vezels draagt bij aan een gezonde spijsvertering. Indirect helpt het eten van peren constipatie voorkomen.
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Een banaan is het perfecte hulpmiddel om bepaalde vruchten sneller te laten rijpen. En dat heeft alles te maken met het gas genaamd 'etheen' dat bananen uitstoten. Etheen heeft een positief effect op het rijpingsproces en zorgt er dus voor dat dit een stuk sneller verloopt.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in.Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee?Dan is ze goed!
De perzik is een steenvrucht met een fluweelachtige schil en zacht, geurig en sappig, wit tot geel vruchtvlees.
In de koelkast kun je ze ongeveer 7 dagen bewaren, maar ze verliezen dan wel wat smaak en geur. Hoe weet ik of een perzik niet goed meer is? De perzik heeft beurse plekken, is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door goed te kijken of te voelen.
Weet ook dat aardbeien alleen aan de plant rijpen. Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken. Heb je eenmaal een portie smakelijk rood fruit gescoord, behandel het dan met respect en verwerk het in een gerecht dat de smaak eer aan doet.
Je kunt onrijpe papaja's beter niet in de koelkast bewaren. Dit verstoort namelijk het rijpingsproces. Bij kamertemperatuur kunnen papaja's goed narijpen.
Stoof de stukjes peer eventueel in een klein beetje water. Dit kan in een pannetje op het vuur of 2-4 minuutjes in een schaaltje in de magnetron. Afgieten en af laten koelen. Als een peer goed rijp is, is dit niet nodig.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.