Als een vrouw alcohol drinkt, kan dit haar eicel beschadigen. Veel drinken leidt tot onregelmatige menstruaties. Dit verlaagt de vruchtbaarheid. Alcoholgebruik tijdens de eerste weken van de zwangerschap verhoogt ook de kans op een miskraam.
Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico's al hoger.
Je wist niet dat je zwanger was en hebt per ongeluk nog wel een paar wijntjes gedronken? Maak je niet al te veel zorgen: de eerste paar weken is dat nog niet schadelijk. Er is namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus.
Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken. Dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken.
Als een vrouw alcohol drinkt, kan dit haar eicel beschadigen. Dus, als u rondom de bevruchting alcohol drinkt, verlaagt dit uw vruchtbaarheid en verhoogt dit de kans op een miskraam. Als u in deze eerste weken (vooral week 5 tot week 10 na de laatste menstruatie) alcohol drinkt, kan dit leiden tot een miskraam.
Uit meerdere onderzoeken2,4 is gebleken dat alcohol de productie van sperma vermindert. De zaadcellen in sperma worden door alcohol minder actief. Daarnaast kan alcoholconsumptie leiden tot beschadiging van de zaadcellen. Cellen kunnen zichzelf niet meer voortbewegen of gaan dood.
Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten. In de eerste fase van de zwangerschap stijgen de hCG waarden erg snel.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
In principe kan een zwangerschap worden vastgesteld zes dagen na de ovulatie, twee weken na de laatste menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan echter het beste gedaan worden maximaal zes dagen voor of op de eerste dag dat je menstruatie normaal zou beginnen.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
De gevolgen van stevig alcoholgebruik in de zwangerschap voor de foetus zijn bekend: een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of foetale alcoholspectrumstoornissen. 'Bingedrinken' wordt ook gelinkt aan groeistoornissen bij de foetus en een verhoogd risico op zuurstoftekort bij de geboorte (2).
Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband) geen seks hebben (niks in de vagina) niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)
Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.
Als je zwanger bent kun je last hebben van veel ontlasting, maar ook obstipatie is een veelgehoorde klacht. Gelukkig hebben niet alle zwangeren daar last van. De meeste vrouwen houden gewoon hun eigen patroon. Wat we ook vaak horen is dat vrouwen tijdens de zwangerschap wat dunnere ontlasting hebben.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
De menstruatiecyclus kan snel ontregeld raken, door ziekte, stress en dergelijke. Of een keer overmatig drinken de oorzaak van het uitblijven van jouw menstruatie is, is niet vast te stellen. Wel is het zo dat langdurig overmatig alcoholgebruik de menstruatiecyclus kan beïnvloeden.
Ook alcoholgebruik door de vrouw rond de conceptie verlaagt de vruchtbaarheid en verhoogt de kans op een miskraam en foetale sterfte. Zo zijn er aanwijzingen dat alcohol het rijpingsproces van de eicel kan beïnvloeden. Dit kan de eicel schaden en verhoogt daarmee de kans op lagere vruchtbaarheid en op vruchtdood.
Minder vruchtbaar
Over het algemeen blijkt dat vrouwen die alcohol drinken, een 13% verminderde vruchtbaarheid hebben in vergelijking met vrouwen die niet drinken. Er zijn geen duidelijke verschillen gevonden tussen bier, wijn en sterkedrank.