Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids een, twee of drie sterren.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
m Eén MICHELIN ster: verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!
o Drie MICHELIN sterren: unieke keuken. De reis waard!
Acht restaurants raken dit jaar hun ster kwijt, dat aantal is gelijk aan 2021. In totaal zijn er nu 94 restaurants met één ster en 21 met twee. De Librije in Zwolle en het Zeeuwse Inter Scaldes blijven de enige etablissementen met de hoogste waardering.
De restaurants die hun ster(ren) hebben verloren zijn: De Leest (Vaessen, ***), Beluga (Maastricht **), Blok's (Amersfoort, *), Bridges Dining (Amsterdam, *), La Trinité (Sluis, *) en Strandlodge (Winterswijk, *).
Nieuwkomers met één ster zijn Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, Atelier in Gulpen, Alma in Oisterwijk, Vigor in Vught, 't Ganzenest in Rijswijk (Zuid-Holland), Noor in Groningen, Lars Amsterdam, Zoldering, Restaurant De Kas en De Juwelier, alle vier in Amsterdam.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel. Veelal met lokale producten, maar vooral zonder fratsen en recht uit het hart.
Bij Boury, restaurant met 2 MICHELIN sterren, stelt dat probleem zich niet. Hun Academy trekt ambitieuze chefs en zaalpersoneel aan om mee te draaien in het restaurant.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Vanuit het restaurant heeft u een hartverwarmend uitzicht op de sluis en de typische bakstenen huisjes. Ook de met cartoons gedecoreerde muur trekt de aandacht. Het is geen toeval dat Kaatje bij de Sluis sinds 1978 minstens één Michelin ster heeft.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.
De Spaanse chef-kok Dabiz Muñoz van restaurant Diverxo is uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Hoogst genoteerde Amsterdammer bij The Best Chef 2021 is Joris Bijdendijk van Rijks op plek 46, een stijging van liefst 41 plekken.
Het land met de meeste Michelinsterren is natuurlijk Frankrijk met in totaal 600 sterren.
m Eén MICHELIN ster: verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!