Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
Na het wassen wil je de trui het liefst aan de lucht laten drogen. Vermijd de droger. Leg de trui horizontaal neer om te drogen. Dat voorkomt dat de trui uitrekt of op een andere manier zijn vorm verliest.
Gebruik koud water en een mild wasmiddel als je je hoodie wast. Dit helpt de hoodie er zo lang mogelijk goed uit te zien. Een mild afwasmiddel is zacht voor het materiaal, terwijl koud water helpt om het zijn vorm te laten behouden. Als je heet water gebruikt zal het materiaal krimpen.
Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Droogtips voor je fleece
Stop je fleece niet in de droger, maar hang 'm aan de waslijn te drogen.
Je kunt hoodies, vesten en truien het beste wassen met een koudwaterprogramma op een laag toerental.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Wil je je wollen trui of zijde blouse drogen? Dan kun je deze het best op een droogrek hangen. Om ze toch in de trommel te drogen, kies je een specifiek programma voor zijde of wol. Als je droger deze niet heeft, gebruik je ook voor deze kleding het synthetische droogprogramma.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Heb je geen droger, dan droog je handdoeken voor een zacht resultaat het beste binnen op een rek (als het regent) of buiten wapperend in de wind. Door de beweging van de wind worden handdoeken zachter dan wanneer ze onbeweeglijk aan het rekje hangen.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Bij het wassen op 60 graden wordt kleding soepeler waardoor bacteriën beter loskomen. Op deze temperatuur worden schimmels, mijten en bacteriën gedood en is je werkkleding na het wassen dus volledig schoon. Let er wel op dat je donkere en lichte werkkleding apart wast.
Re: Wasdag, meerdere kleuren in de droger? gooi alles bij elkaar in de droger. (mege grote droger en kleine wasmachine dus gooi meerdere draaien bij elkaar) en nog nooit wat verkleurd.
Stop jouw fleece plaid niet in de droger.
Fleece kan niet goed tegen hoge temperaturen. Wanneer je deze in de droger doet, gaat de plaid krimpen. Gelukkig is fleece een sneldrogende stof, hierdoor is jouw plaid binnen no-time droog als deze aan de waslijn hangt.
Je fleece stop je beter niet in de droogkast. Een fleece droogt heel snel en doet dat het liefst buiten aan de waslijn of binnen op een droogrek, niet te dicht bij een warmtebron. Strijken is verloren moeite, aangezien fleece van nature onkreukbaar is. Doe je het toch, zet je strijkijzer op de laagste temperatuur.
Was fleece kleding samen met synthetische kleding van polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Droog je jas op een sportkleding- of synthetisch programma.