Perianale fistels en abcessen kunnen bij iedereen voorkomen. Er is geen duidelijke oorzaak. Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn (darmziekte) hebben wel een grotere kans op het ontwikkelen van een fistel.
Om een fistel te laten sluiten is vrijwel altijd een operatie nodig.Alleen fistels die bijvoorbeeld ontstaan door een chronische darmontsteking kunnen met medicijnen behandeld worden. Voor een fisteloperatie wordt u meestal een dag in het ziekenhuis opgenomen. Hierbij legt de chirurg de fistelgang helemaal open.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn verschillende soorten perianale fistels.
Een fistel kan niet vanzelf overgaan en daardoor is het belangrijk dat het behandeld wordt.
Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.
Klachten door een fistel
Pijn bij het plassen. Luchtbellen in je urine. Urine die niet via je plasbuis naar buiten komt, maar bijvoorbeeld via je vagina, anus of via een fistel in je huid. Je hebt dan geen controle over je urine.
De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%.Meestal kan men na 2 weken weer werken. De kans op blijvende incontinentie is laag (onder de 5%).
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn verschillende soorten perianale fistels.
Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit. Een fistel kan altijd terugkomen. Na een fistulotomie is die kans kleiner dan na een seton-drainage.
Er bestaan verschillende soorten fistels: tussen de darm en de blaas, de vagina, de plasbuis of de huid. tussen de blaas en de vagina. tussen de urineleider en de darm, de vagina of de huid.
Operatief verwijderenEen oppervlakkige fistel kan volledig weggesneden worden (fistulectomie). De wond die dan ontstaat wordt open gelaten om het risico op infectie te verkleinen en te voorkomen dat er opnieuw een fistel ontstaat. Deze wond zal daarna vanzelf sluiten binnen 3 maanden.
Een fistel kan altijd terugkomen. Na een fistulotomie is die kans kleiner dan na een seton-drainage. Daarom doet de chirurg, als dat kan, een fistulotomie. Door de plaats van de fistel is een fistulotomie echter niet altijd mogelijk.
Bij fistels die naar buiten leiden en in de huid uitkomen, is het belangrijk om de huid rond de uitgang van de fistel goed schoon en droog te houden. Dat kan bijvoorbeeld door: de huid regelmatig te douchen of spoelen met lauw water zonder zeep. de huid te beschermen met barrièrecrème of -spray.
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de chirurg, gespecialiseerd in fistels, u tijdens uw consult een aantal vragen en wordt er lichamelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek kan uitwijzen dat u een of meerdere fistels heeft. Er bestaan vier typen perianale fistels.
Pre-auriculaire (vóór het oor gelegen) cysten (holtes gevuld met vocht) en fistels (onnatuurlijk kanaaltje tussen een lichaamsholte en de huid) worden veroorzaakt door een lichte stoornis in de embryonale ontwikkeling.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
De operatie vindt in principe plaats in dagbehandeling. De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%. Meestal kan men na 2 weken weer werken.
Klachten. Een fistel hoeft niet per se klachten te geven. Het abces wat meestal voorafgaat aan de fistel geeft vaak hevige pijn, soms met koorts en ziek zijn.
Als u het ontwikkelen van een abces wil voorkomen: Was regelmatig uw handen en deel geen kleding, scheermesjes, tandenborstels of handdoeken met anderen. Zorg dat u gezond eet.
Klachten die ontstaan door een fistel zijn bijvoorbeeld: Pijn tijdens het plassen. Pijn op de bil. Aambeien of een abces rond de anus.
Een fistel is een verbinding tussen twee holle organen, bijvoorbeeld je darm en je blaas.Of tussen een hol orgaan en de huid. Een ander woord voor fistel is pijpzweer.
Wanneer u klachten heeft zoals aambeien, een fistel (pijpzweer) bij de anus of andere klachten aan de anus en bekkenbodem, kunt u terecht bij het Proctologisch lasercentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Bij deze operatie wordt de fistelgang opgezocht via een sneetje dat net buiten de anus wordt gemaakt. Tussen de sluitspieren wordt dit gangetje van buitenaf met een hechtdraad dichtgebonden. Het deel van de fistel buiten de sluitspier wordt verwijderd. Hierdoor heeft u op die plaats een wond.
Er kan gedurende een aantal weken vocht- en bloedverlies zijn. Het kan 3 maanden duren voordat de fistel dicht is. De wond mag niet met een harde waterstraal gespoeld worden en zolang de wond open is, geen gebruik maken van bad of sauna. Meestal kan men na 1 week weer werken.