Een lege bv brengt meestal weinig op. U moet uw accountant betalen en de koper maakt kosten voor de akte van overdracht en statutenwijziging. Ook zijn er advieskosten (notaris, accountant, belastingadviseur). De koper moet afwegen of een lege bv kopen voordeliger is dan een nieuwe bv oprichten.
Als je jouw onderneming omvormt tot een BV kun je aan investeerders, of andere geïnteresseerden, een (aan)deel van jouw bedrijf verkopen. Zij krijgen dan aandelen die op hun naam worden gezet. Voor die overdracht van aandelen heb je een notariële akte nodig.
Er zijn twee manieren om aandelen in een bestaande BV te verkrijgen: door uitgifte van aandelen door de BV aan een nieuwe aandeelhouder of door het kopen van een aantal (of alle) aandelen van de bestaande aandeelhouder(s) van de BV.
Een bv kunt u alleen of met anderen oprichten. Met een bv heeft u geen startkapitaal nodig en kunt u investeerders binnenhalen. U bent als bestuurder beperkt privé aansprakelijk.
Hogere administratieve- en opstartkosten. De BV heeft zwaardere oprichtings- en administratieve verplichtingen. Hierdoor is de BV niet alleen duurder om op te richten bij de notaris, maar ook de maandelijks (loonadministratie) en jaarlijkse verplichtingen (jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting) zijn zwaarder.
Een B.V.neem je over door overdracht van die aandelen. Voor zo'n overdracht is een notariële akte vereist. b of de levering plaatsvindt zonder specifieke garanties van de verkoper ten aanzien van de B.V.
Wat zijn de voordelen van een bv voor zzp'ers? De bv is een rechtspersoon, de eenmanszaak niet. Dat betekent dat je bij een bv in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden van je bv. Een ander voordeel van een bv is dat er bij hoge winst minder belasting hoeft te worden betaald dan bij een eenmanszaak.
Een van de belangrijkste redenen voor ondernemers om een bv op te richten is het beperken van de aansprakelijkheid. Als je een eenmanszaak hebt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Ga je failliet, dan ben je gedwongen je huis te verkopen en beland je in de schuldsanering.
Om met uw bv te stoppen moet u deze laten ontbinden. Geef de ontbinding van uw bv door aan KVK via het formulier 'Ontbinding, vennootschap, rechtspersoon of maatschap' (pdf) . Dit wordt ook wel liquideren genoemd. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over.
Als een van de aandeelhouders weg wil, of weg moet, zijn er afhankelijk van de aard van het conflict en hoe hoog het is opgelopen, verschillende mogelijkheden: Overdracht van aandelen. Als een van de aandeelhouders uit de vennootschap wil stappen kan deze zijn aandelen verkopen en aftreden als statutair bestuurder.
Overdracht aandelen
De aandelen van de werk-BV kunnen eenvoudig worden overgedragen, zonder dat u te maken krijgt met een heffing van 25% inkomstenbelasting. De holding verkoopt de aandelen van de werk-BV aan de bedrijfsopvolger en beëindigt daarmee haar deelneming in de werk-BV.
U kunt een bv op twee manieren verkopen
U kunt kiezen voor aandelenoverdracht. Daarmee verkoopt u alles wat eigendom is van de bv, inclusief de bv zelf. Bij een activa passiva transactie maakt u met de koper afspraken over wat u wel of niet verkoopt.
Houdt er rekening mee dat je toch wel minimaal 30% tot 40% van een Overnamesom zelf zult moeten inbrengen. Daarnaast zul je kosten moeten maken om tot de overname te komen, denk daarbij aan kosten van de adviseurs, accountant voor het boekenonderzoek, jurist voor de overeenkomsten en ook de notariskosten.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Als je voor jezelf begint en in loondienst bent, kun je profiteren van het bouwen aan je eigen onderneming terwijl je toch de voordelen van een vaste baan hebt. Denk hierbij aan; zekerheid van inkomen, pensioenopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid.
Alleen een BV oprichten
Je kan de BV als natuurlijk persoon in je eentje oprichten. Je kan ook de BV oprichten vanuit een rechtspersoon. Als een BV alleen opricht, heb je meestal verschillende petten op. Die van aandeelhouder en die van directeur en daarnaast ook nog als persoon tegenover de BV.
Met een VOF bent u over het algemeen voordeliger uit als u een winst heeft van maximaal € 80.000,- per jaar. Zodra het bedrijf meer winst behaalt, is het voordeliger om de VOF over te zetten naar een BV. Veel ondernemers doen dit dan ook. Oprichten BV kan u hierbij helpen.
U wilt een bedrijf starten met een zakenpartner. U moet zich dan inschrijven in het Handelsregister van KVK en u moet een rechtsvorm kiezen. Zoals een vof, een bv of een maatschap. Het belangrijkste verschil tussen deze rechtsvormen zit hem in de aansprakelijkheid bij schulden.
De intrinsieke waarde per aandeel kun je berekenen door de intrinsieke waarde (of het eigen vermogen) van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen. De formule voor het berekenen van de intrinsieke waarde per aandeel is dus: (bezittingen – schulden) / aantal aandelen.
Aandeelhouders zijn de werkelijke eigenaar van de besloten vennootschap. Zij hebben geld ingelegd en hiermee aandelen gekocht. Elk aandeel is een percentage van eigendom. Een bv kan dus meerdere eigenaren hebben, maar indien één persoon alle aandelen heeft, ook maar één eigenaar hebben.
In de hoofdregel is de verdeling als volgt: 5% winst, 55% loon, 10% belasting en 30% kosten. Tuurlijk, de exacte percentages bekijk je altijd aan de hand van jouw onderneming.