Ja, dat kan.U bent strafbaar als u geen geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien aan de politie of andere toezichthouders. U kunt een boete krijgen of meegenomen worden naar het politiebureau. Ook banken, zorg- en overheidsinstellingen kunnen om een geldig identiteitsbewijs vragen.
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig. Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven sinds 9 maart 2014.
Laat u geen geldig identiteitsbewijs zien als de politie of toezichthouder daar om vraagt? Mogelijk neemt die persoon u dan mee naar het politiebureau voor onderzoek naar uw identiteit. U kunt ook een boete krijgen.
Een kopie van een ID-kaart is geen geldig legitimatiebewijs. Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete € 90. Ben je onder de 16 jaar dan is de boete € 45.
Kan ik hem weggooien? Nee, u mag uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet weggooien. Officieel is het document eigendom van het Rijk en niet van u. Daarom moet u het inleveren bij de gemeente als het verlopen is.
Ja, dat kan. U bent strafbaar als u geen geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien aan de politie of andere toezichthouders. U kunt een boete krijgen of meegenomen worden naar het politiebureau. Ook banken, zorg- en overheidsinstellingen kunnen om een geldig identiteitsbewijs vragen.
U kunt zich niet identificeren met: willekeurige pasjes en kaarten, zoals een ov-kaart, bromfietscertificaat, pinpas of zwemabonnement; een verlopen identiteitsbewijs; een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
Identiteitscontrole alleen met reden
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Dus als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Moet een agent zich legitimeren als je daarom vraagt? Een agent in burger dient zich altijd te legitimeren. Een agent in uniform dient zich te legitimeren op verzoek. De agent hoeft daarbij zijn legitimatie NIET af te geven maar slechts te tonen.
Een geldig legitimatiebewijs is: een Nederlands of buitenlands paspoort. een Nederlands rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM) een Nederlandse of Europese identiteitskaart (ID-kaart uit een EER-land)
Waarom legitimeren? Supermarkten zijn wettelijk verplicht te controleren of iemand 18 jaar is bij de verkoop van alcohol en tabak. Aan jongeren tot 25 jaar die alcohol of tabak willen kopen wordt daarom gevraagd om klaar te staan met een geldig legitimatiebewijs.
Geen identificatieplicht voor kinderen tot 14 jaar
Kinderen tot 14 jaar hoeven zich niet te kunnen identificeren. Ook hun ouders zijn niet verplicht om bewijzen te tonen over de identiteit van hun kinderen tot 14 jaar.
U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
Wanneer de aanvrager 3 of meer vermissingen (van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten) heeft in 5 jaar, komt hij in aanmerking voor opname in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) op grond van artikel 24b Paspoortwet.
Verder is besloten dat bij de aanvraag voor de identiteitskaart geen vingerafdrukken meer worden afgenomen. Ook de geldigheidsduur van die kaart wordt verlengd tot 10 jaar. Omdat de identiteitskaart in de Paspoortwet niet langer als reisdocument aangemerkt wordt, zijn vingerafdrukken niet meer nodig.
Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Uw werkgever en banken mogen dit bijvoorbeeld. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw legitimatiebewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven.
Een ambtenaar van politie die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, is bevoegd tot het vorderen van inzage van een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht van personen, voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak.
De Nederlandse politie heeft niet net zoals in Amerika een badge of penning. Wel een politie-pas. Dus legitimeren met badge kan niet eens.
'Nepagent'? Een politieagent in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren, maar wel als u erom vraagt. Als een agent 'in burger' vertelt dat hij van de politie is, moet hij wél uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.
De persoon die het nooddocument wil aanvragen kan bij de ambassade of het consulaat van een bepaald land informeren of dat land een noodpaspoort accepteert. Een noodpaspoort wordt alleen afgegeven voor de reis waarvoor het bedoeld is en is maximaal 1 jaar geldig.
Toonplicht of draagplicht
Omdat je het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat je altijd een identiteitsbewijs bij je moet hebben.
De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
U kunt tegelijk een paspoort en een ID-kaart hebben. Met een paspoort kunt u naar alle landen reizen. Een ID-kaart is goedkoper, maar u kunt hiermee niet naar alle landen reizen.