Die kun je zelf kweken, of je kunt een jonge plant kopen. Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant.
Je kunt de bananen ook binnen planten.
Je zult de bananenboom moeten planten in een pot of kist die groot genoeg is voor de volwassen boom, of je zult de bananenboom na verloop van tijd naar een grotere pot moeten transplanteren. Gebruik altijd een pot met een afvoergat op een plek waar het water goed kan weglopen.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
Planten. Maak voor het planten een gat in de grond dat zeker twee keer zo diep is als de wortelkluit van de bananenplant. Dit gat vul je voor de helft met aarde en hydrokorrels. Door de diepte ontstaat er een losse bodem waarin de plant zich goed kan wortelen.
De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt.
Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.
Groei. Bananen groeien in tropische landen waar de temperatuur niet onder de 10 °C komt. Onder normale omstandigheden duurt het ongeveer zeven maanden voordat er geoogst kan worden. Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant.
Deze knop bevat wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan. Daarvoor heeft de bananenplant wel veel zonlicht nodig. Als de bananen beginnen te groeien, wordt de bloemtros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen.
Ondanks dat het Nederlandse klimaat helemaal niet geschikt is om bananenbomen te kweken, is het Jan-Bonne Wielinga uit Maastricht toch gelukt. De Maastrichtenaar heeft in zijn eigen woonkamer een bananenboom staan met een volle tros bananen er aan.
De banaan wordt wereldwijd bedreigd door twee schimmels: een bodemschimmel en een bladschimmel. De productie staat door de bananenziekten Black Sigatoka en Panama disease onder zware druk. Beelden van de Nederbanaan.
In tegenstelling tot de in de tropen groeiende bananenplanten is de winterharde bananenplant groen absoluut winterhard tot ca -10° C! Daardoor kunt u deze rariteit in de winter in uw tuin laten – daar loopt de plant ieder jaar opnieuw uit tot een hoogte van 2-3,5 meter.
Mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel… Gooi zaden en pitten niet langer weg, maar laat ze kiemen!
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Sterker nog: een bananenplant 'Musa' is best moeilijk. De bladeren krijgen snel bruine randen, gaan rafelen en hangen. Eigenlijk net als in de natuur, maar binnenshuis geven littekens van het leven toch een andere aanblik. De bruine randen komen vaak van te droge lucht.
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen.
Je Bananenplant verzorgen is best makkelijk! De belangrijkste tip: voldoende water en zonlicht. De populaire kamerplant is een echte musthave: prachtig blad, sterk luchtzuiverend en er kunnen echt bananen aan groeien!
De Cavendish is de belangrijkste soort voor onze eetbare bananen. De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.