Een augurk is als een kleine komkommer, en ook rauw lekker. Echter vaak worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker.
Hoe smaken ze? Over de smaak van een verse augurk zijn de meningen wat verschillend, de ene vind hem wat saai met een wat bittere 'bite'. Er wordt ook wel gezegd: het is een kleine “komkommer” met relatief weinig smaak, totdat hij ingelegd wordt met bijvoorbeeld azijn en/of pekel.
Een augurk is net een kleine komkommer, maar in tegenstelling tot komkommers worden ze zelden rauw gegeten. Augurken worden vooral ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Heel groot of mini: augurken vind je in alle maten.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Samen met de komkommer behoort de augurk tot de Cucumis sativus. Het verschil ten opzichte van komkommers is dat augurken kleiner zijn, omdat ze jonger geplukt worden. Vers worden augurken bijna niet gegeten. We kennen de augurk dan ook uit de supermarkt wanneer deze in het zuur of zoetzuur zijn opgelegd.
Neem dus een paar slokken na een avondje stappen en je hoeft de volgende dag niet te leven met een zeurende hoofdpijn. In augurken zit dankzij de fermentatie veel probiotica, wat weer goed is voor je darmen. Je kunt je darmflora dus een handje helpen door regelmatig wat augurkensap shots te nemen.
Zure en zoute producten.
Zure snoepjes, fruit en natuurlijk de bekende augurken, maar ook hamburgers, chips en gezouten noten. Dit kan komen doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed aanmaakt, waardoor je mogelijk meer behoefte hebt aan natrium (en dus zout).
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Wat is gezondere komkommers of een augurken? Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1).
Rauwe augurken hebben weinig smaak. Na het plukken worden ze in een bad met zout water gelegd om nadien opgelegd te worden in een zure of zoetzure mengeling van azijn, zout, kruiden en suiker. Je krijgt een verfrissende, sappige en smaakvolle snack.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
Indien verdragen: zachte rauwe groenten, zoals komkommer en tomaat zonder schil en pit, malse slablaadjes. Alle rauwe groenten, behalve die genoemd staan onder licht verteerbaar. Augurken, koolsoorten, uitgezonderd zuurkool, draderige asperges, knoflook, maïs, paprika, prei, radijs, rammenas, sterrenkers, groenten.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst.
Augurken bereiden & bewaren
Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.
Een augurk is net een kleine komkommer. Toch is de schil wat meer mosgroen van kleur en is hij rauw niet zo lekker. Vandaar dat augurken worden ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Hartig beleg zoals Johma Kaas augurk is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Johma Kaas augurk is een prima keuze uit hartig beleg als dagelijks extraatje.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
De smaak en het uitzicht van een verse augurk is dan ook vergelijkbaar met die van een komkommer. Het zijn als het ware mini-komkommertjes maar worden in tegenstelling tot de echte komkommer zelden rauw gebruikt in de keuken. Meestal kopen we ze in de supermarkt opgelegd in azijn en kruiden, zuur of zoet.
Fermentatie is het proces waarbij de verse komkommers worden geweekt in een oplossing - meestal pekel. Dit is water met een hoog zoutgehalte. Ook het Engelse woord voor augurk, 'pickle', komt van het Nederlandse woord 'pekel'.
Augurken zijn een soort zure komkommers. Maar voordat ze in het potje zitten, smaken ze nog helemaal niet zuur. Augurken worden zuur door het brouwsel waarmee ze in het potje zitten.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Rolletjes boterhamworst augurk roomkaas is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Rolletjes boterhamworst augurk roomkaas kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de aanleg van het ruggenmerg. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap.
Onbedaarlijke trek in chocola, snoep, of augurken met slagroom. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van: cravings. Maar zegt het ook iets over het geslacht van de baby? Een bakerpraatje luidt: trek in zoet dan wordt het een meisje, meer zin in hartig dan ben je zwanger van een jongen.