Fabel: op je stuitje vallen maakt je blind Om maar gelijk het verlossende antwoord te geven: het is een fabel. De theorie is dat de schok die door de wervelkolom zou gaan de frontaalkwab een opdoffer geeft waardoor je blind wordt.
Als je valt op je stuit en veel pijn hebt, hoef je niet meteen de dokter te bellen. ,,Zoals met alle blessures lost het lichaam het doorgaans zelf weer op en is de pijn na een paar dagen alweer minder. Als de pijn maanden aanhoudt of erger wordt, raadt hij aan om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn pijn in het stuitje (coccygodynie), gevoelloosheid en tintelingen.Pijn kan ook in de onderrug en benen worden gevoeld.
Meestal wordt gestart met pijnstilling en adviezen ten aanzien van de zithouding. De fysio- of (ortho)manueel therapeut, kan de stuit mobiliseren en een eventuele hoge bekkenbodem spanning behandelen. Als bovenstaande behandeling onvoldoende helpt, kan een ontstekingsremmer in het staartbeen worden geïnjecteerd.
Oorzaak. Pijn aan het stuitje wordt meestal veroorzaakt door letsel, bijvoorbeeld als iemand op zijn achterste valt. Het staartbeen kan dan gekneusd of gebroken zijn. Soms ontstaat het na een bevalling.
Heeft u een gebroken sleutelbeen, vinger, rib of stuitje dan is meestal slechts tijdelijk rust nodig. Hierna kunt u al snel gaan oefenen met bewegen. Dit geldt ook voor sommige typen van wervel- en bekkenbreuken.
Mensen met een zittend beroep kunnen klachten ervaren aan hun stuitje vanwege een verkeerde houding. Een verkeerde zithouding kan zorgen voor overbelasting van het stuitje.Het botvlies kan gaan ontsteken.Dit kan er toe leiden dan het stuitje iets verschoven is.
Scheefstand van het staartbeen kan zich op diverse manieren uiten: Opstaan vanuit zit is pijnlijk. Enige tijd zitten is pijnlijk. Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje.
“Het heiligbeen – in het Latijn os sacrum genaamd – wordt gevormd door de onderste vijf aan elkaar gegroeide wervels van ons wervelkolom en maakt deel uit van het bekken. Niet te verwarren met het stuitje of staartbeen. Dat is een apart botje dat aan het heiligbeen vast zit.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Een stuitbeenkussen is een zitkussen ter verlichting van een pijnlijk of geïrriteerd stuitje. Elk type kussen of zithouding die bijdraagt aan vermindering van de belasting van de stuit, is ideaal. Om pijn te verminderen. Maar ook door het stuitje zo veel mogelijk rust te gunnen, verkort je de genezingsduur.
Aanpassen van de zithouding (bv met een donut-kussen als hulpmiddel), paracetamol en ontstekingsremmende medicijnen zijn een eerste stap in de behandeling van stuitpijn. Ook kan gestart worden met amitriptyline, pregabaline, gabapentine en/of duloxetine.
Een stuitkussen is een wigkussen met stuituitsparing. Deze uitsparing aan de achterkant van het zitkussen zorgt voor minder druk bij het stuitje tijdens het zitten. Een stuitkussen of rugkussen biedt een ergonomische zithouding en voorkomt pijn bij het zitten.
Het eerste dat je moet doen nadat je jouw staartbeen hebt gebroken, is onmiddellijk medische hulp inroepen van een arts of eerste hulp. Je wilt geen risico's nemen met dit letsel, omdat het tot andere problemen kan leiden als het niet wordt behandeld.
De NIMOC-methode (non invasive mobilization of the coccyx) is een uitwendige behandeling van het stuitje waarbij de afwijkende stand van het stuitje middels een hele milde uitwendige beweging wordt hersteld.
Wij hebben geen staart, maar wel een stuitje of ook wel het staartbeen genoemd. Dus ook onze bekkenbodem kan er flink aan trekken, soms zonder dat we dat in de gaten hebben. Je voelt dan wel de pijnlijk stuit, maar wat je bekkenbodem doet, dat weet je eigenlijk niet.
Afhankelijk van de plaats van de breuk en het aantal breuken is hiervoor veel kracht of relatief weinig kracht voor nodig. Zo kan bij een simpele val het zitbeen of het heiligbeen al vrij eenvoudig breken, zeker als met het ouder worden het bot brozer wordt (osteoporose).
De stuit wordt in dokters en therapeuten taal het os coccygeus genoemd. In gewone mensentaal noemen we het ook wel het staartbeen.
Stuitklachten kunnen veroorzaakt worden door een scheefstand van het staartbeen (stuitje) en kunnen problemen geven bij o.a. het zitten. De pijn is vaak zo hevig, dat de kwaliteit van leven ernstig verstoord wordt. Binnen FS Fysio worden deze stuitklachten behandeld door een NIMOC gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut.
Het stuitje wordt ook het staartbeentje genoemd. Dit zijn de vier samengegroeide wervels vlak boven uw bilspleet. Pijn aan uw stuitje manifesteert zich bijvoorbeeld bij het zitten en weer opstaan.
Het doel van de behandeling is om uw pijn te verminderen. Het effect is pas na een paar dagen tot een paar weken duidelijk. Gemiddeld houdt dit effect een paar maanden aan. Soms is een extra behandeling nodig.
Een zitring wordt ook wel een windring of donut zitkussen genoemd vanwege de ronde vorm en het rondje in het midden. Een zitring wordt veel gebruikt als aambeien kussen door mensen met aambeien of andere rectale klachten rond de anus.
Ja, een goed kussen kan helpen bij het verminderen van nekpijn en nekklachten. Een kussen dat de nek goed ondersteunt en de wervelkolom in een neutrale positie houdt, kan de druk op de nekspieren verminderen en helpen bij het herstellen van de natuurlijke kromming van de wervelkolom.
Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.