Nooit meer op de composthoop gooien dus, die doorgeschoten prei en ui (en andere groente zoals kool, waarvan de bloemen ook heerlijk smaken). Oogstrelend op je gerechten én: een uitje voor je smaakpapillen. Alle (sier)uitjes in je tuin zijn overigens eetbaar.
De geneugten van doorschietende prei.
Zolang die nog niet boven de bladeren uitpriemt, oogst ik hem, door de omliggende bladeren allemaal weg te pellen. Eén lichtgroene stengel, zo dik en zo lang als een asperge, kan ik zo per doorschietende preiplant oogsten.
Houd je gewassen goed in de gaten. Tijdens warme perioden kan het ineens heel hard gaan met groenten en voor je het weet schieten de planten door. Doorschieten betekent dat de groente een bloem gaat vormen waardoor je deze niet meer kan eten.
Het is een tweejarig gewas: als je prei in het eerste jaar laat staan, zal de plant in het tweede jaar gaan bloeien. Hoewel de bloemen van prei erg decoratief zijn, is het voor de smaak van de prei beter om de planten in het eerste jaar te oogsten.
Prei is een kruisbestuiver, teel voor zaadteelt dus één ras. Ze kruist niet met uien of andere Alliumspecies. Laat enkele planten na de winter staan. Ze bloeit dan in de vroege zomer met grote witte bollen, de zaden rijpen in de nazomer.
Bij een lagere temperatuur kunnen de planten doorschieten, d.w.z. vroegtijdig gaan bloeien. Prei groeit door tot een temperatuur van +60 en heeft normaliter geen last van vorst. Bij strengere vorst is dit rasafhankelijk. Na de vorst groeit de prei gewoon door.
In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.
Prei, gesneden in ringen, is erg geschikt voor roerbakken en ovenschotels. De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gekookt worden. 10 minuten koken is voldoende.
Bij hoge temperaturen en veel zon kan het mogelijk zijn dat je al begin juni kunt oogsten. Wanneer de weersomstandigheden minder goed zijn kan het zijn dat dit pas eind augustus is. Herfstprei kan vanaf begin september tot december geoogst worden. Winterprei kan tussen januari en juni geoogst worden.
Het doorschieten, het vroegtijdig of ongewenst bloeien van planten, kan je voorkomen door planten bij de minimum zaaitemperatuur te zaaien of direct na het opkomen van de zaailingen deze een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert het doorschieten van je planten, evenals veel licht.
De oorzaak van doorschieten kan verschillend zijn en hangt van het gewas af. Vaak is de oorzaak een groeistagnatie door een koude- of droogteperiode, waardoor de plant niet oogstrijp wordt. Ook de daglengte kan een rol spelen. Er zijn kortedag-, langedag- en daglengte-onafhankelijke planten.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Je kunt prei zaaien met tussenpauzen van januari tot april en preiplanten oogsten van eind augustus doorheen de winter tot februari.
preiplanten zijn winterhard en kunnen indien nodig de hele winter in de grond blijven. prei houdt van goed losgemaakte, vochthoudende grond. Oogsten doe je het beste met een vork of spade, zodat de stengels niet breken. Gewasbescherming met insectengaas tegen de preivlieg wordt sterk aangeraden.
De prei wordt Hij heeft een zeer lekkere smaak en zeer mals blad. Kan lang worden geoogst vanaf december tot begin maart. Is zeer goed bestand tegen kou en vorst. Zeer geschikt voor de winterkweek.
Een bijzonder feitje over de prei, is dat het een tweejarige plant is die als eenjarige groente wordt geteeld. Zowel de dikke witte schacht als het groene deel van de bladeren en de wortels van de prei zijn geschikt voor consumptie.
Prei is een hydraterende groente
Denk aan mineralen, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor, vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vitamine B. Een perfecte groente om je lichaam een gezond cadeautje mee te geven.
Gewoon puur, gestoofd met wat zout en peper of fijn gesneden in de wok, een quiche of pastaschotel zoals deze ovenschotel met prei en tagliatelle op Lekkervanbijons.be. Alles kan, en alles mag! Toegegeven, de buitenste groene bladeren zijn iets stugger, maar ze bevatten wel een bom van smaak.
In het groene deel zitten de meeste vitamines en mineralen
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Verschillende seizoenen, verschillende prei
Maar dit jaar wil ik zomer- en winterprei proberen. Zomerprei zaai je binnen vanaf januari, en plant je uit in april. Winterprei kun je in mei in de volle grond zaaien, en eind juli plant je de zaailingen uit.
Prei planten in volle grond
Ze hebben dagelijks minimaal acht uur fel zonlicht nodig. Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden.
Het groeien van prei werkt volgens hetzelfde principe als de lente-ui. Snijd de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei.