Let erop dat als u seks heeft in de week vóór u het spiraaltje laat verwijderen, u daar alsnog zwanger van kunt worden. Als u niet zwanger wil worden, kunt u dus beter geen seks hebben een week van tevoren.
Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Omdat het spiraal los in je baarmoeder zit kan hij met de cyclus wat verschuiven en zakken. Daardoor kan het zijn dat de ene keer de draadjes langer zijn dan de andere keer. Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Je hoeft maar één keer in de vijf à tien jaar aan anticonceptie te denken. Ook als je overgeeft of diarree hebt, is het koperspiraal betrouwbaar. Er komen geen hormonen in je bloed. Hierdoor heeft dit voorbehoedsmiddel geen invloed op je stemming.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als enige anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.
Je kunt gerust tampons gebruiken als je een koperspiraal hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt.
Na het plaatsen kan er wat vaginaal bloedverlies optreden sommige vrouwen voelen zich wat misselijk of draaierig. Neem dan extra rust. Ook kun je 1-2 dagen menstruatie-achtige klachten houden. Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Het spiraal wordt ook wel 'intra-uterine device' (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk: 'voorwerp in de baarmoeder'.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Penis stoot tegen baarmoedermond
Bij een vrouw die een achterover gekantelde baarmoeder heeft, kan de penis tegen de baarmoedermond stoten. Of de vrouw dit als prettig ervaart of niet, hangt af van persoon tot persoon. Sommige vrouwen ervaren deze bewegingen als pijnlijk.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen
Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering. Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen. Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.