De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen die onlangs in contact waren gekomen met een gifsumak, een allergische reactie op mango's kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je de mango goed schilt voordat je 'm eet. Dit stuk fruit volledig vermijden is overigens helemaal niet nodig.
Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in. Dan is het enkel nog een kwestie van de schil ombuigen en de blokjes eruit te snijden. Je kunt ook de mango eerst schillen om er vervolgens plakken vanaf te snijden.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
1 Schillen en snijden
Schil de mango met een goed scherp mesje of met een dunschiller. Het beste kun je nu de mango net naast de pit snijden. Doe dit ook met de andere kant. Snij dan schuin langs de pit de rest van het vruchtvlees weg en snij de mango in stukken naar wens.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Mango bezit veel vezels en is een geweldige bron van vitamine A en C. Het bevat ook foliumzuur, B6, ijzer en een beetje calcium, zink en vitamine E. Mango's zijn een goede bron van antioxidanten, die bepaalde fytochemicaliën bevat, zoals gallotanninen en mangiferine.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
De mango is zoals eerder hierboven genoemd een zeer vezelrijke vrucht. Deze vezels hebben een gunstig effect op je stofwisseling en de stoelgang. Zo kun je mango als ontbijt in je yoghurt doen en begin je de dag al goed.
Mango´s bevatten onder andere polyfenolen die kankerbestrijdend werken. Bovendien is het een goede vrucht voor mensen met diabetes en is het daarnaast goed voor de lever en tegelijk ook goed voor de huid.
Een mango bevat 50% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C. Daarnaast bevat een mango ook veel vitamine A. Vitamine C beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress en beschermt ook je huid tegen zonneschade. Vitamine A helpt je lichaam om infecties te bestrijden en werkt ontstekingsremmend.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Mango's zijn een rijke bron van betacarotene, wat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is enorm belangrijk voor je huid, en zorgt ervoor dat je huid zichzelf optimaal kan herstellen. Bovendien bevatten mango's ook veel vitamine C, wat ook weer bevorderend is voor het herstel van de huid.
Hoog suikergehalte: Mango
Ze zijn het optimale zomerfruit en elke kop bevat zo'n 23 gram suiker. Door meer dan een derde van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A te bevatten, houdt die hoeveelheid je ogen wel gezond.
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Jaarrond verkrijgbaar
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
Wereldwijd wordt per jaar 46.585.981 ton mango en guave geproduceerd. India is de grootste mango- en guaveproducent ter wereld met een productievolume van 18.779.000 ton per jaar. China komt op de tweede plaats met een productie van 4.771.038 ton per jaar.
Kijken. De kleur van een mango zegt niets of niet veel over de rijpheid. Mango's zijn er namelijk in geel, groen, oranje en met rode blos. Kijk wel goed of er geen bruine vlekken op zitten, vaak zijn deze van binnen helemaal bruin en niet erg lekker van smaak.
Er zitten 185 kilocalorieën in 1 heel (280 gram) mango. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mango'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.