Hoe langer een kaas rijpt hoe meer vocht hij verliest en hoe steviger de eiwitten worden. Ze weigeren dan om nog te smelten. Denk maar aan Parmezaan en aan het verschil met Mozzarella wanneer je ze samen in een Bechamelsaus gebruikt. De beste smelter is jonge Cheddar, sommige jonge Zwitserse kazen en Mozzarella.
Snijd de cheddar in stukken en doe het in een bakje. Smelt de kaas in de magnetron op vol vermogen (ongeveer 1 minuut, af en toe controleren). Voeg vervolgens de crème fraîche, knoflook en een snufje peper toe en meng alles goed door elkaar.
Kaas smelten in de magnetron is minder consistent en minder betrouwbaar, maar als je in de knel zit, begin dan met het eerst op kamertemperatuur brengen van geraspte kaas.Dek af met een geventileerd deksel en smelt op LAGE temperatuur in stappen van 15 seconden, roer tussendoor .
Giet de inhoud van een tube Creamy Cheese Style / Tasty Cheddar Style in een pan en zet deze op middel- hoog vuur. Roer de saus regelmatig door met een garde. Na 3 minuten is deze klaar om te serveren!
Zo wordt cheddar kaas vaak gebruikt om te laten smelten. Daar leent deze kaassoort zich uitstekend voor. Tegenwoordig maakt men lang niet alleen meer cheddar in Cheddar. Deze kaassoort is zo populair geworden, dat cheddar in massa wordt geproduceerd.
Smeuïge hamburger
Want op een warme hamburger met een koud plakje kaas zit niemand te wachten. Leg op het laatst een plakje ERU Slices Cheddar op je hamburger en je zult zien dat deze snel smelt. Zo blijft je hamburger lekker smeuïg.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
De emulgator in Amerikaanse kaas zorgt voor een magische eigenschap : het smelt soepel , zonder dat het in een vette, klonterige massa uiteenvalt.
Verwarm het gedurende 1,5 minuut op 800 Watt. Breek de kaas eventueel in stukjes. Beperk de dikte van de kaas tot 1 plakje en pas de tijd in de magnetron aan afhankelijk van de hoeveelheid kaas die je gebruikt. Gebruik geen keukenpapier, want het vet zorgt voor knapperige kaas.
Voeg langzaam melk toe; kook en roer tot het volledig is opgenomen, ongeveer 2 minuten.Voeg kaas toe.Kook en roer tot de kaas is gesmolten, ongeveer 1 tot 2 minuten.
Het blijkt dat cheddar kaas gesmolten kan worden, Peekay vrienden. Momenteel zijn er verschillende varianten van cheddar kaas die makkelijker smelten dan gewone cheddar kaas , zoals Kraft Quick Melt kaas.
Ja, cheddar kaas past in een gezond voedingspatroon. Echte Cheddar bevat, net als praktisch alle zuivelproducten, namelijk flink wat bouwstoffen zoals alle acht essentiële aminozuren (proteïne), is het een belangrijke bron van vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.
Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt. De blokken worden regelmatig omgedraaid en opnieuw gestapeld totdat de wrongel droog genoeg is. Dit doet men altijd met de hand.
Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus. Maak kaassaus liefst met een belegen of oude kaas met veel smaak.
Kaas kan gesmolten worden op het fornuis of in de magnetron . Zorg ervoor dat je een soort kaas kiest die daadwerkelijk smelt en voeg wat zetmeel en vloeistof toe om te voorkomen dat de kaas draderig wordt. Verwarm de kaas op laag vuur of in kleine stapjes in de magnetron totdat hij net begint te smelten.
Met de föhn smelt de nachokaas perfect .
Muensterkaas
Gemaakt van koemelk, is muensterkaas misschien wel de beste keuze als vervanger voor Amerikaanse kaas, omdat de smaak en texturen zo op elkaar lijken. Het is een geweldige optie als je je zinnen hebt gezet op Amerikaanse kaasmelts.
Laat de kaas 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C tot hij gesmolten is en serveer met knapperige stukjes brood en groenten.
Het minst goed smelten schapenkazen, zoals manchego, feta en halloumi: die bevatten veel eiwitten en gaan eerder 'zweten' in plaats van smelten. Zachte kazen op basis van koemelk zijn romiger en dus uitstekend geschikt om te smelten.
Hoe langer een kaas rijpt hoe meer vocht hij verliest en hoe steviger de eiwitten worden. Ze weigeren dan om nog te smelten. Denk maar aan Parmezaan en aan het verschil met Mozzarella wanneer je ze samen in een Bechamelsaus gebruikt. De beste smelter is jonge Cheddar, sommige jonge Zwitserse kazen en Mozzarella.
Hoewel het beeld van gele kaas op hamburgers echt Amerikaans is, komt cheddar daar niet vandaan. Het is een Europees product dat een fastfood kopie heeft. Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset.
De pittige smaak ontstaat door het rijpingsproces, dat bij ambachtelijk vervaardige kaas wel twee jaar kan duren. De typische oranje kleur ontstaat door toevoeging van orleaan. Omdat het op zoveel plaatsen gemaakt wordt, is Cheddar volgens de richtlijnen van de EU niet meer beschermd als streekproduct.