Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter. En dit geldt andersom ook. Heb je geen cacaoboter in huis en wil je wél snel aan de bak, gebruik dan kokosolie of roomboter.
Cacaobotervervangers zoals kokosvet en palmpitolie kunnen ook gebruikt worden, maar dan spreken we van compound chocolade.” Een optie is ook te kijken naar de dispergeermiddelen. Delbaere: “Bij een optimale dosering van bijvoorbeeld sojalecithine is minder cacaoboter nodig in de finale chocolade”.
Voor culinaire toepassingen kunnen vervangers zoals kokosolie, sheaboter en plantaardig bakvet de textuur en het vetgehalte van cacaoboter nabootsen. Hierdoor ontstaat er flexibiliteit in recepten voor van chocolade tot bakproducten.
Cacaoboter-equivalenten (CBE's) worden gegenereerd door het mengen van verschillende plantaardige vetten (palmolie, palmpitolie, kokumbotervet, vetten uit mangopitten, sheaboter, salvet en illipévet) die vergelijkbare vetzuren en symmetrische enkelvoudig onverzadigde triacylglycerol bevatten als cacaoboter.
Cacaoboter wordt ook regelmatig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wij vinden cacaoboter een zegen voor de huid en vertellen je graag waarom! Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Het verschil zit hem in de ingrediënten. Pure chocolade wordt namelijk gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker.Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Zowel het cacaopercentage als het cacaoboterpercentage moet 25% of meer zijn.
Met zijn nootachtige smaak en inherente tropische fruitzoetheid is kokosolie een ideale vervanger voor cacaoboter in recepten die om die smaakprofielen vragen . Kokosboter vertoont vergelijkbare fysieke kenmerken als cacaoboter: vast bij kamertemperatuur en smeltend bij blootstelling aan hitte.
Is er een verschil tussen cacaoboter en cacaoboter? Nee, het is hetzelfde product , op dezelfde manier gemaakt. Het is het vet dat afkomstig is van cacaobonen. De bonen worden uit de grotere cacaoplant gehaald voordat ze worden verwarmd en geperst om alle prachtige vetten te extraheren.
Cacaoboter is een heerlijke moisturizer en rijk aan de vitaminen K en E. Vitamine E is een sterke antioxidant en beschermt je huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering. Vitamine K versterkt je huid, maar zorgt tegelijkertijd voor soepelheid.
Mangopitboter heeft vergelijkbare eigenschappen als cacaoboter . Mangoboter heeft een hogere inductietijd van 14,32 uur dan cacaoboter van 9,48 uur. 80% vervanging van de cacaoboter door mangopitboter in een vervanger voor pure chocolade toont de hoogste acceptatie.
Last van droge lippen? Niets is minder aantrekkelijk om je lover met schrale en ruwe lippen te zoenen. Smeer je lippen dan ook dagelijks in met cacaoboter ze zullen super zacht en kusbaar zijn.
Ghee kan in sommige recepten worden gebruikt als vervanger voor cacaoboter, vooral bij het koken en hartige gerechten . Het is echter belangrijk om op te merken dat ghee een aparte smaak en aroma heeft die mogelijk niet in alle recepten goed werken.
De unieke samenstelling geeft chocolade zijn smelt-in-je-mond-kwaliteit , waardoor elke hap een ware verwennerij wordt. Het hoge vetgehalte van cacaoboter zorgt ervoor dat chocolade bij kamertemperatuur stevig blijft, maar moeiteloos smelt in de mond, wat resulteert in een luxe romig mondgevoel.
Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
Nadat cacaovruchten zijn geoogst, worden de bonen erin gefermenteerd, gedroogd en geroosterd. Die geroosterde bonen worden vervolgens gemalen. Het maalproces zorgt ervoor dat de cacaoboter wordt gescheiden van de cacaomassa (die vaak verdergaat als cacaopoeder).
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.
Mycryo™ is een 100% natuurlijk ingrediënt: pure cacaoboter in poedervorm . Het is een ware revolutie voor temperen.
Kokosboter is gedroogde kokosnoot die in een blender wordt gemalen tot het vloeibaar is - net zoals je zou doen bij het maken van notenboter, maar dan met kokosnoot. Cacaoboter is (definitie met dank aan Wikipedia), "Een vette substantie die wordt verkregen uit cacaobonen en die in het bijzonder wordt gebruikt.
De smaak van de cacaoboter kan variëren van geen cacaosmaak (neutraal) tot een duidelijke cacaosmaak. Cacaoboter met cacaosmaak wordt gebruikt in witte chocolade.
Er zijn veel dingen die je in plaats daarvan kunt gebruiken, zoals olijfolie, druivenpitolie, plantaardige olie en zelfs appelsaus. Probeer te experimenteren met verschillende vervangers om de juiste smaak te vinden voor uw favoriete gerechten.
Cacaoboter heeft dankzij haar 'cacao polyphenol' juist een positief effect op huidaandoeningen. Van eczeem tot psoriasis, welke huidirritatie je ook hebt, met een gerust hart kan je cacaoboter gebruiken. Een vochtregulerende, verzachtende allemansvriend vol vitamine E die van zaden van de cacaoboomvrucht wordt gemaakt.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Waar is cacaoboter te koop? Biologische cacaoboter is op veel plekken te koop, zowel in de winkel als online. Zo kun je terecht bij natuurvoedingswinkels als Ekoplaza, maar ook bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.