Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
Gewone cacao, de conventionele variant in de supermarkt, is gebrand. Cacaonibs worden eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. Waarom is dat minder populair dan rauwe cacao: De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan verloren door verhitting.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
Het voordeel van rauwe chocolade is dat het nog boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten, flavonoïden en theobromine zit. Deze stofjes zijn zeer gezond en daarom wordt rauwe chocolade ook wel gezien als superfood. Onze rauwe chocolade komt in verschillende vormen en smaken.
Nederlandse cacao is anders dan cacao van buitenlandse merken. Wij hebben met chocolade producenten als van Houten, Blooker en Droste onze eigen bewerkingsprocessen ontwikkeld en onze cacao staat in de V.S. dan ook bekend als “Dutched cocoa”. Er zijn twee soorten cacao, de natuurlijke rauwe cacao en de Dutch process.
Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters.
Met heet water of plantaardige melk, 70-80°C is voldoende zodat het niet te heet is om te drinken. Cacao schuim je makkelijk op met een garde, melkschuimer of blender. Je kunt ook opgeschuimde barista havermelk over opgeloste cacao in heet water gieten, zoals een cappuccino.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete rauwe cacao. Zo hebben we rauwe cacaopoeder in ons assortiment, ideaal voor in je smoothie. Ook hebben we rauwe cacaovlokken in ons assortiment, deze kun je bijvoorbeeld over je kwark strooien. Genoeg mogelijkheden dus om deze superfood te gebruiken!
Cacao Nibs kun je op veel manieren eten. Zo kun je natuurlijk een handje met deze stukjes chocola pakken en opeten. Maar lekkerder is het om bijvoorbeeld je bakje magere kwark te besprenkelen met 10 gram rauwe chocolade.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium.
De cacao zou stofjes in de hersenen vrijmaken die vergelijkbaar zijn met de stofjes die in je hersenen vrijkomen vlak na een orgasme. Kortom: het schieten van cacao in je neus komt overeen met een flinke vrijpartij. Bovendien: het effect (die van de cacao, ja) houdt ongeveer een kwartier aan.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Cacaopoeder bevat cafeïne. Afhankelijk van de mate van fermentatie en soort boon varieert het percentage cafeïne tussen de 0.1 en 0.5%. Cacaopoeder die gemaakt is van goed gefermenteerde bonen uit Afrika bevat over het algemeen zeer weinig cafeïne: 0.1% of minder.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.
Daarbij kunnen sterke antioxidanten als Vitamine E helpen bij een snellere genezing van littekens (openkrabben van puistjes).” Daarnaast bevat cacoaboter een huidverzachtende en hydraterende eigenschap en dit wordt dan ook vaak gebruikt in bodylotions, bodybutters, scrubs en lippenbalsems.
Je kan rauwe cacaobonen zo eten. Het kan zijn dat je eerst wat moet wennen aan de pure smaak van cacao. Deze is helemaal anders dan van (klassieke) chocolade. Het is een hele andere smaakbeleving: minder zoet, beetje bitter, droger, maar knapperig.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Rauwe cacao, en dus ook cacao nibs en rauwe cacaopoeder bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, koper, ijzer, zink en antioxidanten. Omdat een deel van de voedingsstoffen er bij het verhittingsproces verloren gaat, is rauwe cacaopoeder dus gezonder dan cacaopoeder van (zacht) geroosterde cacaobonen.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
Chocolade is gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa. Chocola van 100% cacao bestaat alleen uit cacaomassa.
Strooi wat cacaonibs over je smoothiebowl, warme havermout of overnight oats of meng ze door je yoghurt. Maak je zelf ijs of nicecream (ijs gemaakt van bevroren bananen), dan is een handje cacaonibs erdoor een hele fijne, straciatella-achtige toevoeging (extra lekker met wat muntblaadjes of -extract natuurlijk).
Cacaopoeder is een product afkomstig van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). Het is een bruin poeder dat enigszins vettig aanvoelt en moeilijk oplosbaar is in water. Het wordt gebruikt voor truffels, als smaakstof en ter decoratie.