Het opwarmen van onze voorgegaarde buikspek is heel eenvoudig. Haal het vlees twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling. Verwijder de verpakking en maak in de tussen tijd de barbecue aan of verwarm de oven voor.
Snijd het buikspek koud in plakken voor op brood, of serveer warm bij de borrel of het avondeten.
Rugspek of buikspek
Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als 'mager' spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek.
Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd en is een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren.
Bij Valkslagerij kun je de buikspek zonder zwoerd bestellen vanaf €9,45.
Buikspek kopen bij www.aalvink.nl
Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af. 's Ochtends wordt de bestelling klaargemaakt en verzonden, 's avonds bezorgd.
In de volksmond wordt het ook wel buikspek genoemd. Het zwoerd is de buitenste laag die aan de varkensbuik zit. Het is in feite de huid van het varken.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.
Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Snijd ook de vleeskant kruislings iets in, hierdoor kunnen de smaakstoffen goed in het vlees trekken. Wrijf het spek aan beide kanten in met de knoflookpuree en bestrooi royaal met zeezout.
Wat je nog wel eens ziet, is dat BBQ-liefhebbers de zwoerd insnijden voor het grillen. Je maakt een raster van inkepingen en die vul je op met kruiden of een natte rub. Zo kan er inderdaad wat extra smaak in het vlees trekken en het ziet er sowieso profi uit.
Zuurkoolspek. Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken, hier worden ook de speklappen gesneden. Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld.
Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.
Doorregen spek is eigenlijk gewoon buikspek, met relatief veel vlees. Spek, zondermeer, of buikspek, is hoofdzakelijk vet. Dit wordt gebruikt om gehakt te maken (icm mager vlees) en om dunne lapjes van te snijden, die dan weer de hoofdkaas (preskop) omlijnen en een mooi wit randje geven als de hoofdkaas gesneden wordt.
Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren. Maar van oudsher werd het ook dun gesneden direct (zonder verdere bereiding) op brood gegeten.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Onder 'rood vlees' verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar ook vlees van andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wild. Gevogelte (bv. kip, kalkoen, fazant, …) is geen rood vlees. Ook veel broodbeleg valt onder de noemer 'rood vlees', zoals ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, …
Knabbelspek is gemaakt van zwoerd met ongeveer 1 cm vet eraan. Je kan dit bij je slager halen. De zwoerd snij je in heel dunne sliertjes en die bak je uit in de oven. Zwoerd bevat veel vet dus het is absoluut niet nodig om extra vet toe te voegen.
Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid. Na het broeien of afbranden en schoonkrabben van de buitenkant wordt spekzwoerd veel gebruikt om de bodem van cocottes, braad- en stoofpannen te bekleden. Het vet trekt in het gerecht.
De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. We kunnen twee “soorten” speklappen snijden van deze buik. De speklap met zwoerd en de speklap zonder zwoerd. Deze variant is de speklap met zwoerd, het knars en kraakbeen zijn verwijderd.