Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten.
Matglas. Wil je een stalen deur of kozijn die privacy biedt en waar je niet doorheen kunt kijken zoals bij transparant glas dan kun je kiezen voor matglas. Dit glas is er in verschillende uitvoeringen zoals melkglas of gesatineerd glas. En in verschillende tinten zoals wit, bruin en grijs (rookglas).
Glazen voordeuren zijn veilig door veiligheidsglas, gecombineerd met veiligheidsbeslag. Veiligheid is een ander heikel punt. Glazen voordeuren lijken veel makkelijker open te breken dan stevige deuren in hout of pvc. Toch hoeft ook dit geen onoverkomelijk probleem te zijn.
Mat glas is niet al te prijzig. Natuurlijk is de prijs wel afhankelijk van de dikte van het glas, de kleur en of het al dan niet gehard moet zijn. Ook speelt mee in welke afmetingen u het glas wilt.
Melkglas ook wel bekend als acide mat glas of satijnglas, is glas dat aan een zijde met zuur behandeld is. Hierdoor wordt het glas ondoorzichtig, niet meer zo transparant als normaal glas maar het bijzondere is dat het wel nog licht doorlaat.
Mat glas is niet al te prijzig. Natuurlijk is de prijs wel afhankelijk van de dikte van het glas, de kleur en of het al dan niet gehard moet zijn. Ook speelt mee in welke afmetingen u het glas wilt.
De term melkglas ook wel matglas genoemd, staat voor een type glas dat, hoewel transparant, geen inkijk toestaat. In de glasbranche is de juiste benaming 'ondoorzichtig wit glas'.
Matglas. Matglas is een verzamelnaam voor glas met een matte uitstraling. U kunt kiezen voor gezandstraald glas, geëtst glas (met zuur bewerkt) en gelaagd glas met een gematteerde folie (=tevens letselveilig). Al deze soorten matglas kunnen in dubbelglas worden uitgevoerd.
Blank glas is de meest voorkomende glassoort. Het is doorzichtig glas en ideaal om zicht te behouden tussen verschillende ruimtes in je huis of kantoor.
Blank, facet geslepen glas, heeft een schuin aflopende rand aan elke zijde. Dit type glas kom je veelal tegen bij klassieke binnendeuren. Het geeft nét dat extra beetje klasse. Hoewel je facet geslepen glas vaak in blanke uitvoering tegenkomt, kunnen vrijwel alle glassoorten in nagenoeg alle diktes zo geslepen worden.
Glazen voordeuren van 90 cm (breedte) op 220 cm (hoogte) kosten bijvoorbeeld tussen de 1.300 en 3.000 euro. Voor glazen buitendeuren betaal je gemiddeld tussen de 500 en 5.000 euro. Tip: Vergelijk altijd de installatiekosten en vraag naar een exacte prijs passend voor jouw situatie.
De veiligheidssloten van uw voordeur zijn inbraakwerend volgens Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW): Wanneer het slot van uw voordeur over het SKG-keurmerk beschikt. U hebt SKG-gecertificeerd hang- en sluitwerk nodig met notatie SKG**r of SKG***r. Een veiligheidsslot skg kan zelfstandig een deur of raam beveiligen.
Warmteverlies via de ramen
In de meeste Nederlandse huizen is oud dubbelglas toegepast. Ongeveer 85% van de Nederlandse woningen is (deels) voorzien van dubbelglas. Ook al is het een stuk beter dan enkel glas, toch laat dubbelglas nog altijd relatief veel warmte door.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Ga je het vergelijken met een open raam, ja dan komt er minder warmte naar binnen met HR++ beglazing. Maar het heeft geen echt zonwerende eigenschappen en dat heeft zonwerend glas juist wel. Bij HR++ zal nog 65 procent van de zonwarmte worden doorgelaten, terwijl dit bij zonwerend glas slechts 40 tot 25 procent is.”
Standaard dubbel glas (dit is gewoon isolatieglas) HR glas. HR+ glas. HR++ glas.
De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas. Deze twee factoren maken dat niet ieder kozijn geschikt is voor triple glas. Gaat u van enkel naar triple glas, dan moet u nieuwe kozijnen laten plaatsen.
De gemiddelde dikte van HR++ glas is 26 millimeter.
Hieronder enkele voorbeelden: HR++ glas (4/18/4) ZHR HR++ (zonwerend) (5/18/5) Geluidswerend HR++ (6/15/55.2*)
Gelaagd enkel glas is glas dat door middel van 1 of meerdere dunne folies aan elkaar is verbonden. Het heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft, doordat de glasscherven in de veiligheidsfolie blijven hangen.
De richtprijs voor melkglas met kleur en patroon is 100 euro per m2 voor een dikte van 4 mm, 130 euro per m2 voor een dikte van 6 mm en 160 euro per m2 voor een dikte van 8 mm. Dat zijn uiteraard richtprijzen.
In de meest simpele uitvoering is het glas verkrijgbaar vanaf 70 euro per vierkante meter. Hier moet u echter nog wel plaatsingskosten bij rekenen. Bent u toch op zoek naar mat glas van een iets zwaardere kwaliteit? Voor bijvoorbeeld mat glas dat ook nog eens gehard is, betaalt u prijzen vanaf €122 euro per m2.