Op het moment van geven kun je de melk van verschillende dagen bij elkaar doen in een fles. Er zijn verschillende bewaarschema's voor het bewaren van moedermelk.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken.
Deel je moedermelk op in porties
Moedermelk kan je samenvoegen als deze dezelfde temperatuur heeft. Vervolgens kan je de melk opdelen in porties. Maak kleine porties (50-100ml). Op die manier kan je gemakkelijk de juiste hoeveelheid voeding ontdooien voor je kindje, zonder dat je teveel moedermelk verwarmt.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot. Voordat je melk weggooit, kun je eerst kijken of deze inderdaad bedorven is.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar.
Bewaar ontdooide moedermelk in de koelkast en gebruik deze binnen 24 uur. Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in. Moedermelk van verschillende kolfsessies mag na het ontdooien worden samengevoegd. Ontdooide moedermelk mag gemengd worden met verse moedermelk of moedermelk uit de koelkast.
Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, kun je tussen de twee tot zes keer per dag borstvoeding geven. Elke baby is anders en het is mogelijk dat je baby nog steeds de helft van zijn calorieën uit moedermelk haalt."
Vaker aanleggen, zorgt voor een aangenamere borstvoeding. Door slechts 1 borst per voeding te geven kan de melkproductie wat verminderen en de toeschietreflex minder pijnlijk worden. Wanneer de melkproductie zodanig vermindert, dat de baby niet meer tevreden is met 1 borst per voeding, bied je opnieuw 2 borsten aan.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Je kan ook het equivalent van een glas in het bad van je baby gieten: zijn huid zal zachter worden en de vertrouwde geur van moedermelk zal hem geruststellen. En als je baby geïrriteerde billetjes heeft, werkt het aanbrengen van een beetje moedermelk met een kompres ook verzachtend: vaarwel luieruitslag!
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt.
Door te koelen bij ongeveer 4 °C blijft de kwaliteit en werkzaamheid van moedermelk langer behouden dan wanneer deze bij kamertemperatuur wordt bewaard. Het is aangetoond dat koeling de groei van grampositieve bacteriën afremt tot maximaal drie dagen.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Dus ook als je geen borstvoeding geeft, komt er melk in je borsten terecht.Normaal gesproken vermindert dit binnen een week. Als je je baby niet aanlegt, wordt er geen nieuwe melk aangemaakt. De melk die zich in je borsten heeft opgehoopt, wordt door je lichaam opgenomen.
Vanzelf 'afbouwen'
Hoe meer gewoon eten en drinken je kind krijgt, hoe minder hij om borstvoeding zal vragen. Het afbouwen van borstvoeding gaat zo heel geleidelijk. De hoeveelheid moedermelk neemt namelijk vanzelf af zodra je kind grotere maaltijden mee gaat eten.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
De baby mag drinken tot hij/zij voldaan is en zelf de borst loslaat. Dit kan 10 tot 20 minuten duren. Daarna kan de baby opnieuw worden aangelegd aan de tweede borst. De baby kan eventueel tussendoor verschoond worden als hij/zij slaperig is.
Sommige baby's drinken snel en zijn na 15 minuten voldaan, terwijl anderen tot een uur over het voeden kunnen doen. Vergelijk het voedingspatroon niet met dat van anderen – waarschijnlijk zijn ze compleet verschillend."
Heb je maar af en toe een fles moedermelk nodig, dan kolf je een paar keer kleine hoeveelheden af.Die kleine porties kan je samenvoegen tot één voeding. Je kan een half uur tot een uur na een borstvoeding een beetje afkolven. Of, als je baby 's ochtends maar aan één borst drinkt, kan je kolven aan de andere kant.