Krijg je zo'n A-attest, dan kan je in principe niet overzitten, tenzij het om een uitgebreide clausulering gaat. Een uitgebreide clausulering sluit minstens de helft van alle basisopties uit: Van het tweede leerjaar A (7 basisopties) Of van het tweede leerjaar B (4 basisopties)
Normaal wel, ze kijken naar je jaartotaal (dus van al je examens engels dit jaar) en als dat over de 50 is, heb je zeker a attest, maar een b attest geven ze ook pas als je gebuisd bent voor je hoofdvakken.
“Examens tellen nu echt”: alle leerlingen in het eerste middelbaar kunnen voortaan blijven zitten of 'zakken' Alle leerlingen van het eerste middelbaar in de A-stroom zullen aan het einde van dit schooljaar een A-, B- of C-attest krijgen. Dat heeft onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt.
Bel de school en vraag een persoonlijk gesprek met de voorzitter van het schoolbestuur, meestal is dat de directeur. Doe dit ook per mail/brief, zo heb je een schriftelijk bewijs. Het is belangrijk dat je snel reageert. Meestal heb je maar drie dagen de tijd om actie te ondernemen.
In een van deze vakken onvoldoende presteren leidt vaak tot zittenblijven. Ook de overige talen, biologie, tekenen, scheikunde, natuurkunde, geschiedenis en aardrijkskunde tellen mee, hoewel een onvoldoende hierin vaak minder zwaar wordt aangerekend.
Ja, dat mag. De school is verplicht om je je examens te laten inkijken.
Op het einde van het 1ste leerjaar van de eerste graad kunt u een A-attest met verplichte remediëring krijgen. De klassenraad kan ook de doorstroom naar één of meer basisopties (of pakketten) beperken.
Ja, dat mag.De school mag het zogenaamde 'herexamen' (officieel: bijkomende proef) organiseren. Let wel, als leerling kan je geen herexamen eisen. De algemene regel is dat de klassenraad ten laatste op 30 juni beslist of je wel of niet geslaagd bent.
Een werknemer dient aan zijn werkgever een geneeskundig getuigschrift over te maken indien de werkgever hierom vraagt of indien de collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement de werknemer hiertoe verplicht.
De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
Je moet natuurlijk rekening houden met het attest dat je behaald hebt in 1A. Met een A-attest mag je naar 2A of je kan ook kiezen voor 2B. Bij het A-attest kan de klassenraad je ook verplichten je bij te werken voor een bepaald vak.
Je kind kan starten in het 1A als het een getuigschrift basisonderwijs heeft. Soms kan het ook naar 1A zonder getuigschrift basisonderwijs.
Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas;1 keer mogen zakken voor het examen;of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
'Wetenschappen-wiskunde wordt vandaag in de markt gezet als de moeilijkste richting.
Het examenprogramma bestaat uit 12 vakken. Er zijn 7 B-vakken. U mag in totaal maximum 7 punten tekort hebben, en u moet voor minstens 4 B-vakken en alle A-vakken geslaagd zijn.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.
Een B-attest betekent dat de leerling geslaagd is, maar voor 1 of meer vakken minder goede resultaten behaalde. Daarom wordt de leerling uitgesloten voor een finaliteit of voor één of meer studierichtingen.
A-attest: geslaagd. Je kan overgaan naar een volgend schooljaar. Je kan vrij kiezen welke studierichting je wil volgen, voor zover je moet aan de toelatingsvoorwaarden voor die richting voldoen. B-attest: geslaagd.
Een B-attest betekent dat je naar het volgende jaar mag overgaan, maar bepaalde richtingen niet meer mag volgen van de delibererende klassenraad. De richtingen die je niet meer mag volgen staan vermeld op je rapport.
Na het eerste leerjaar B kunnen de leerlingen naar 2A (mits gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad), 2B of naar het 1ste leerjaar A. Als uw kind hulp nodig heeft omwille van een handicap, leerstoornissen of gedragsproblematiek, dan kan het starten in het buitengewoon secundair onderwijs.
De school kan jou een C-attest geven als zij kunnen aantonen dat jij de leerdoelen van jouw opleiding onvoldoende behaald hebt. Indien de school jou een C-attest geeft, moeten ze deze beslissing motiveren. Je hebt recht op een uitleg waarom je niet geslaagd bent.
Een oriënteringsattest A met uitsluiting van één of meerdere basisopties en/of pakketten van basisopties verschilt inhoudelijk niet van een B-attest. Beide laten de leerling toe om over te gaan naar het hoger leerjaar behalve in de geclausuleerde structuuronderdelen.