Als je van de blackheads af wilt kunt je het beste een stoombadje nemen of gebruik maken van een blackhead masker en of comedonenlepel. Je zorgt door met je gezicht boven heet water te gaan hangen dat de poriën zich verwijden waardoor je voorzichtig kunt proberen om met schone handen de blackheads te verwijderen.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Risico van mee-eters uitknijpen
Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt.
De enige manier om terugkerende huidirritaties te voorkomen, is regelmatig je gezicht te verzorgen en reinigen met producten die bij je huidtype passen. Een scrub of gezichtsmasker met houtskool zal je zwarte puntjes verwijderen en de overtollige olie absorberen.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus. Daar zijn de haarzakjes namelijk klein en niet zo diep, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Vanaf de neus verspreiden ze zich vaak over onze T-zone, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn. Ze kunnen ook voorkomen op je lip, voorhoofd, kin of wangen.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Het beste is om er met een gesteriliseerd naaldje in te prikken en het opgehoopte talg voorzichtig naar buiten te drukken. Maar werk schoon! Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Hoe zien mee eters eruit? Mee-eters zijn kleine ronde bultjes in de huid met een doorsnede van ongeveer 1 tot 3 mm groot. Er bestaan 3 soorten mee-eters naar gelang de kleur die je ziet. Open of zwarte mee-eters ook wel bekend als zwarte comedonen of blackheads.
Zwarte puntjes of mee-eters zijn poriën die verstopt zitten met een mix van talg, vuil en dode huidcellen. Gevaarlijk zijn ze niet, maar aantrekkelijk ook allesbehalve én ze kunnen uitmonden in puisten.
Zwarte puntjes ontstaan door verstopte poriën. Ze bevinden zich net onder de oppervlakte van de huid en zien eruit, zoals de naam doet vermoeden, als zwarte puntjes in je porie. In tegenstelling tot bij normale puistjes is deze ophoping open, waardoor de porie zwart wordt wanneer de huid in aanraking komt met lucht.
Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, zijn verstopte haarfollikels (poriën) in de huid. Deze verstopping ontstaat door een combinatie van keratine (huidafval) en talg, waardoor de porie verstopt.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Blackheads of zwarte puntjes
De bekendste comedonen zijn de open comedonen, ofwel de zwarte mee-eters of blackheads genoemd. Deze comedonen zijn zwart omdat het talg in de verstopte porie gereageerd heeft met zuurstof in de lucht (oxidatie). Het is dus geen vuil wat je in de porie ziet.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
Puisten op billen
Meestal heeft het simpelweg te maken met ontstekingen rondom haarfollikels ofwel folliculitis, of een irritatie die volgt op veelvuldig over deze plek wrijven. Dit kan komen door het dragen van strakke kleding of zelfs door waxen.
Was je gezicht en breng de tandpasta aan.
Doe dit zoals je normaal ook doet. Breng een laagje tandpasta aan op de plekken met mee-eters, zoals je neus en je kin. Laat de tandpasta helemaal opdrogen en wrijf het dan voorzichtig over je huid om de mee-eters uit je poriën te verwijderen.
Mee-eters gaan meestal vanzelf weg, maar niet altijd. Op deze pagina ontdek je hoelang het precies duurt voordat een pukkel verdwijnt. Ook zal ik je verschillende tips geven om puistjes nog sneller te verwijderen. We hebben bijna allemaal somtijds last van mee-eters.
Gebruik een exfoliant met salicylzuur (BHA) in gel-, lotion- of vloeibare vorm, zonder irriterende ingrediënten. Daarmee verwijder je zowel overtollige huidcellen van het huidoppervlak als in de porie. Talg kan zich hier dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijk vorm terug.