Bieslook mag niet worden gekookt of gestoofd, maar alleen rauw worden gegeten, anders gaat het kruid verloren.
Daarnaast heeft bieslook ook een vochtafdrijvende werking in je lichaam. Verder zit bieslook vol met vitaminen A en C, mineralen en antioxidanten. Zo is choline een belangrijke voedingsstof die een positieve invloed heeft op je spierbewegingen, geheugen en botvorming. Ook helpt bieslook bij slaapproblemen.
Bieslook smaak
Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken: Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout. Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.
Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Gebruik verse bieslook als garnering of als smaakmaker in een salade. De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.
Net als de groene stengels, zijn ook de bloemen van bieslook eetbaar. Door de frisse lila kleuren vormen ze dus een geweldige eetbare garnering. De smaak van de bloemen is vergelijkbaar met de smaak van de rest van de plant, al hebben de bloemen een iets pittigere en vollere smaak.
Bieslook kan van eind mei tot ver in de zomer bloeien; teveel bloemen gaat ten koste van de kwaliteit van de sprieten. De lilapaarse bloemen zijn trouwens ook eetbaar, mooi en lekker in salades. Tijdens de bloei kun je nog steeds de sprieten oogsten. De bloeistengels kun je beter niet eten want die zijn hard en taai.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Zorg altijd dat de grond vochtig is. Hoe vaak water geven is afhankelijk van hoeveel het regent en of de bieslook in de volle staat. Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden. Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen.
Het is familie van de ui en van knoflook. De meest bekende soort is Gewone bieslook (Allium schoenoprasum), ook wel pijpgras of uiengras genoemd, met een zachte uiensmaak. Daarnaast is er de naar knoflook smakende Chinese bieslook (Allium tuberosum).
Bieslook gebruik je altijd in kleine ringetjes, doordat de bladeren zelf ringvorming zijn hoef je deze alleen in kleine reepjes te snijden, of te knippen met een speciale kruidenschaar. Je kunt bieslook ook invriezen, maar daardoor verliest het wel een deel van zijn smaak. Het liefst vers dus!
Was de bieslook, schud droog en snij in repen. Doe ¾ van de bieslook samen met de room bij de soep en pureer. Hak de rest van de bieslook fijn. Breng de soep op smaak met peper en zout, bestrooi met de croutons en de fijngehakte bieslook en serveer.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
Elk zakje heeft zo'n 1,5 gram zaden, dat is genoeg voor flink wat potjes bieslook. Wij verkopen ook Chinese bieslook zaden, dit kruid heeft een lekkere knoflooksmaak.
Bieslookplant stekken:
Gebruik de bieslook binnen een week, afknippen 2 cm boven de potrand. Heb je teveel bieslook? Knip dan alles af (2 cm boven de potrand), snij/knip alles in kleine stukjes en vries het direct in, in een bakje zodat de stukjes niet plat gedrukt worden.
Oogst bieslook door de bovenste helft van de plant af te snijden. Je mag het groene gedeelte en de bloemen eten als ze in het late voorjaar bloeien. Je kunt ook het hele seizoen door kleine stukjes bieslook afsnijden. Vries grote partijen bieslookstengels in of gebruik een dehydrator om dit kruid uit te drogen.
Houdbaarheid Bieslook
Gedroogde bieslook kun je soms wel 2 jaar bewaren, maar kijk voor de zekerheid op de tht-datum op de verpakking. Verse bieslook kun je 4 tot 5 dagen bewaren, maar dan moet je het wel in de koelkast bewaren. En dan niet in een afgesloten plastic zak.
Bieslook, veel bieslook, wat doe je daar mee? Je kunt het drogen, zodat je het lang kunt bewaren en lang kunt gebruiken.
Bieslook is een echte vitaminebom, het kruid zit vol vitaminen en mineralen. Het leuke is dat de grappige paarse bloemen ook eetbaar zijn! De bloemen zijn goed geschikt om kruidenboter van te maken. Ook salades of voorgerechten, bijvoorbeeld een heerlijke carpaccio, worden met deze bloemen een echte traktatie!
Bieslook is lekker in bijna elk gerecht. Verhit bieslook niet, dan verliest het z'n smaak. Het beste is om kort voor het serveren van het gerecht de bieslook fijn te snipperen en subtiel aan het gerecht toe te voegen.
Bieslook Allium schoenoprasum, ook soms pijpgras genoemd behoort tot de lookfamilie (Alliaceae) en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook en dergelijke. Het is een vaste plant afkomstig uit Europa en Noord-Azië.
Bieslook is een kruid en geen ui. Dus hoewel ze een smaakvol kruid zijn dat op vergelijkbare manieren wordt gebruikt, zijn ze dat wel niet uien.