Erwten uit pot, blik en diepvries zijn niet meer rauw en kun je dus gewoon eten zonder te koken. Wel eerst even laten ontdooien natuurlijk!
Over diepvries doperwtjes
Doperwtjes, vaak ook tuinerwtjes genoemd, zijn heel rijk aan vezels en vitamine B en C en je kunt er allerhande gerechten mee op tafel toveren. Ik geef je een aantal lekkere suggesties! Tip: ontdooi de bevroren erwtjes niet eerst, maar kook er direct mee uit de diepvries.
Bacteriën, zoals Listeria monocytogenes, kunnen nog steeds overleven bij zeer lage temperaturen op bevroren voedsel . Wanneer ze worden gegeten, kunnen de bacteriën Listeriose veroorzaken, een levensbedreigende ziekte. Vorig jaar was er een uitbraak van Listeriose in heel Europa die acute ziekte veroorzaakte bij 47 mensen, waaronder 9 doden.
Handig: je hoeft die diepvries erwten niet zelf te doppen, dus dat scheelt weer een hoop werk. En klaarmaken is super makkelijk: gewoon even stomen tot ze beetgaar zijn. Of pannetje water koken, bevroren doperwten erin, paar minuten koken, et voilà: klaar zijn je erwten.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Sommige producten, bevroren erwtjes bijvoorbeeld, kun je direct in de pan of je gerecht doen. Volg altijd goed de aanwijzingen op de verpakking. Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel.
KOOKPAN : Doe de gewenste diepvries hoeveelheid in een kookpan. Voeg twee eetlepels water toe en dek af. Breng aan de kook en laat 6 minuten sudderen tot de gewenste gaarheid.
Doperwten bereiden & bewaren
Verse doperwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse doperwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Zo maak je het
Bak dit in een grote soeppan aan in iets olijfolie. Voeg de bouillon, de doperwten, de laurier en de selderij toe en breng het aan de kook. Laat de snelle erwtensoep ongeveer 10 minuten koken.
Erwten, een van de meest voorkomende diepvriesgroenten, staan bovenaan de lijst van diepvriesproducten die je rauw kunt eten — wat logisch is, aangezien verse erwten ook niet gekookt hoeven te worden. Je kunt diepvrieserwten direct aan macaronisalade toevoegen, of ze in de keukenmachine doen als je hummus maakt voor een frisse twist.
Sommige diepvriesgroenten, zoals maïs, erwten en wortels, kunnen bacteriën bevatten . Diepvriesgroenten moeten goed gekookt worden voordat u ze kunt eten.
De voedingsverschillen tussen verse, ingeblikte of bevroren erwten zullen minimaal zijn , zeggen de experts. Het antwoord hangt dus af van uw persoonlijke voorkeuren en hoe u erwten in recepten wilt gebruiken. "Wanneer dingen worden ingevroren, zijn ze op het hoogtepunt van rijpheid", zegt Derocha, wat betekent dat ze veel van hun voedingsstoffen behouden.
Hoe gezond zijn diepvriesgroenten? Je kunt ziek worden van de geur of smaak, maar het organisme dat verantwoordelijk is voor het bederf zal geen levensbedreigende infectie veroorzaken , aldus Michigan State University Extension.
Laat de peulvruchten nu minimaal 8 uur in het water staan. Langer, tot zeg 12 uur, is geen probleem. Zeker peulvruchten die wat ouder zijn mag je best wat langer laten weken. Dit omdat de schil dan wat harder is geworden.
Gekookte en afgekoelde erwten zijn ook een geweldige toevoeging aan een groene salade als je niet van de knapperige textuur houdt of moeite hebt met het eten van rauwe groenten. Als je erwten te lang kookt, verliezen ze hun felgroene kleur en het grootste deel van de smaak .
Erwten uit pot, blik en diepvries zijn niet meer rauw en kun je dus gewoon eten zonder te koken. Wel eerst even laten ontdooien natuurlijk!
Diepvrieserwten smaken precies zoals op de dag dat u ze oogstte, en zijn ook makkelijk te koken. De sleutel tot succes bij het invriezen van uw verse groene erwten is om ze eerst te blancheren en vervolgens in te vriezen .
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe.Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Indien de diepvries groenten in kleine stukjes ingevroren zijn hoeft u deze niet te koken vooraf (bv. erwtjes, wortelkubus 4x4 tot 10x10, mais, fijne boontjes, etc…). De beste manier is om ze onmiddellijk te bakken in vetstof naar keuze.
Eet de diepvrieserwten niet (tenzij ze eerst gekookt zijn!)
Dus als je saladebars ziet met verse groene erwten die bevroren waren, moeten ze nu gekookt en afgekoeld worden voordat ze direct op de saladebar worden gezet. Ze kunnen niet op de saladebar worden gezet zonder te koken.
De diepgevroren erwten in een beetje zout water 2-4 minuten koken. In vriesvak*** (-18°C) zie houdbaarheidsdatum verpakking.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.