Erwten uit pot, blik en diepvries zijn niet meer rauw en kun je dus gewoon eten zonder te koken. Wel eerst even laten ontdooien natuurlijk!
Over diepvries doperwtjes
Doperwtjes, vaak ook tuinerwtjes genoemd, zijn heel rijk aan vezels en vitamine B en C en je kunt er allerhande gerechten mee op tafel toveren. Ik geef je een aantal lekkere suggesties! Tip: ontdooi de bevroren erwtjes niet eerst, maar kook er direct mee uit de diepvries.
Bacteriën, zoals Listeria monocytogenes, kunnen nog steeds overleven bij zeer lage temperaturen op bevroren voedsel . Wanneer ze worden gegeten, kunnen de bacteriën Listeriose veroorzaken, een levensbedreigende ziekte. Vorig jaar was er een uitbraak van Listeriose in heel Europa die acute ziekte veroorzaakte bij 47 mensen, waaronder 9 doden.
Erwten, een van de meest voorkomende diepvriesgroenten, staan bovenaan de lijst van diepvriesproducten die je rauw kunt eten — wat logisch is, aangezien verse erwten ook niet gekookt hoeven te worden. Je kunt diepvrieserwten direct aan macaronisalade toevoegen, of ze in de keukenmachine doen als je hummus maakt voor een frisse twist.
Sommige producten, bevroren erwtjes bijvoorbeeld, kun je direct in de pan of je gerecht doen. Volg altijd goed de aanwijzingen op de verpakking. Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel.
Breng een bodempje water met de diepvries erwtjes zeer fijn in aan de kook.Eens het water kookt, laat nog 5 minuten doorkoken tot de erwtjes gaar zijn.Afgieten.
Zoals met de meeste voedingsmiddelen, kunnen diepvriesgroenten in de koelkast worden ontdooid . Om te voorkomen dat condens op andere voedingsmiddelen druppelt, zegt Jen Bruning, MS RDM LDN, een woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics, dat u de verpakte groenten in een bakje moet doen wanneer u ze ontdooit.
Hoe gezond zijn diepvriesgroenten? Je kunt ziek worden van de geur of smaak, maar het organisme dat verantwoordelijk is voor het bederf zal geen levensbedreigende infectie veroorzaken , aldus Michigan State University Extension.
Nee.Diepvriesgroenten zijn bedoeld om te koken voordat u ze eet . Ze kunnen bacteriën bevatten, die door het kookproces worden vernietigd. Volg de aanwijzingen op de verpakking bij het koken.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Sommige diepvriesgroenten, zoals maïs, erwten en wortels, kunnen bacteriën bevatten . Diepvriesgroenten moeten goed gekookt worden voordat u ze kunt eten.
Doperwten bereiden & bewaren
Verse doperwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse doperwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Engelse erwten, soms ook wel doperwten of tuinerwten genoemd, zijn niet giftig. Het rauw eten van Engelse erwten kan echter bepaalde problemen veroorzaken voor risicogroepen . Verse tuinerwten bevatten zowel lectinen als fytinezuur. Lectinen kunnen gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken, terwijl fytinezuur de opname van mineralen verstoort.
De diepgevroren erwten in een beetje zout water 2-4 minuten koken. In vriesvak*** (-18°C) zie houdbaarheidsdatum verpakking.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Diepvriesproducten en diepvriesmaaltijden: diepvriesproducten die ontdooid zijn, niet opnieuw invriezen ; kook ze voor consumptie, gooi ze weg of vries ze opnieuw in nadat ze grondig gekookt zijn. Groenten: ontdooide groenten niet opnieuw invriezen. Bacteriën in deze voedingsmiddelen vermenigvuldigen zich snel. Bederf kan beginnen voordat er geuren ontstaan.
Eet de diepvrieserwten niet (tenzij ze eerst gekookt zijn!)
Als je dus saladebars ziet met verse groene erwten die eerst bevroren waren, dan moeten deze nu gekookt en afgekoeld worden voordat ze rechtstreeks op de saladebar worden geserveerd.
Het verschil tussen diepvries en vers
Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Het goede nieuws is dat Listeria door hitte wordt gedood , dat betekent dat je die erwten (of andere bevroren groenten) moet koken voordat je ze aan een salade toevoegt. Het verwarmen van voedsel tot 155 graden F doodt de bacteriën en maakt het voedsel veilig.
Het type voedselvergiftiging en wie het meest waarschijnlijk ziek wordt, hangt af van de bacterie of toxine: Botulisme. Wordt het vaakst aangetroffen in verkeerd ingeblikt voedsel of voedsel in gedeukte blikken, met name maïs, sperziebonen en erwten . Het kan ook worden aangetroffen in verkeerd opgeslagen of verwarmd restaurantvoedsel.
Monocytogenes-besmetting en uitbraken van listeriose in verband met diepvriesproducten, met name diepvriesgroenten, hebben zich voorgedaan in de VS en wereldwijd (CDC, 2016, Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, 2018, FDA, 2021, Madad et al., 2023, Willis et al., 2020).
Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien doe je door de groenten of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen.
Verse erwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Erwten uit de diepvries, bewaar je in de diepvries.
Doe de diepvrieserwten in een kom en zet deze de avond ervoor in de koelkast om te ontdooien .