'Voor fruitvullingen zijn leuke en spannende combinaties met kruiden en specerijen te bedenken. Paprikapoeder geeft een erg leuk accent aan de smaak van frambozen. Aardbeien krijgen een spannende smaak met basilicum en zwarte peper en citrusvruchten, zoals citroen en limoen, combineren erg goed met kardemom.
Bemesting. Frambozen zijn wat betreft het aanbod aan voedingsstoffen relatief ongevoelig, maar stellen niettemin bepaalde eisen: je komt daaraan het beste tegemoet met compost of met een chloor- en zoutvrije meststof voor kleinfruit.
Frambozen bevatten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C én zitten boordevol vezels. Vezels helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Folaat is betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen.
De eenvoudigste methode om frambozen te vermeerderen, is het afsteken van wilde afleggers. Frambozen neigen tot het vormen van worteluitlopers. Hiermee wandelen ze door het tuinperk en kunnen ook lastig worden.
Plant de struiken van eind oktober tot april (als het niet vriest) en kort ze meteen in tot 30 cm boven de grond. Ze kunnen als aparte struiken gekweekt worden of in rijen tegen een hekwerk. Sla stevige palen in de grond die ongeveer 1,5 meter boven de grond uitsteken en span hier drie stevige draden tussen.
Eigenschappen van frambozenbladthee
Frambozenblad bevat veel vitamine A, B, C, E en calcium,magnesium , ijzer en polyfenolen. Deze polyfenolen zijn natuurlijke antioxidanten die ons beschermen tegen radicalen in het lichaam.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen.
Zomerframboos snoeien
Maak in het najaar, na de oogst, de takken waar de frambozen aan groeiden van elkaar los. Snoei ze daarna tot vlak boven de grond. Na vruchtdracht sterven de takken namelijk af. Snoei in het voorjaar de zwakker groeiende scheuten weg, vlak boven de grond.
Zout tegen de beestjes
Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water. Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg. De bramen die zijn gaan drijven zijn namelijk nog niet helemaal rijp óf niet meer goed.
Geef na het planten direct veel water.Wanneer de frambozenstruik eenmaal staat is de waterbehoefte veel minder. Geef bij droge periode water. Wanneer de frambozen plant in een pot staat is het wel belangrijk om de grond regelmatig na te kijken of deze nog voldoende vochtig is.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Frambozen zijn rijk aan antioxidanten en bevatten meer vezels dan ander rood fruit (zoals aardbeien en bosbessen). Bovendien bevatten frambozen veel vitamine C en E. In verzorgingsproducten helpt framboosextract bij het hydrateren en verzachten van de huid en het verminderen van roodheid.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Men vindt ze vaak op frambozen. De zuringrandwants is 11 tot 16 mm lang, de kleur is min of meer egaal bruin met een zwarte vlek achter op het lijf. Deze wants komt vooral voor op de zaadpluimen van de zuring waarvan hij het sap opzuigt. Hij eet zaden maar ook wel eens luizen.
Goed nieuws, frambozen hoef je niet te wassen. Wil je ze toch wassen, spoel ze dan af onder zacht stromend water, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Frambozen zijn lekker om uit de hand te snoepen of om te pureren in een heerlijke saus.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar.
Plant, pot en plaats voor de framboos
Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze houdt van een lichtzure grond (Ph 6,0 tot 6,5). Frambozen wortelen oppervlakkig maar zijn ook gevoelig voor wortelrot.
Wanneer de grondscheuten van de jonge plant gaan groeien, bindt je ze bij elkaar en maak je ze verticaal vast aan het draad. Frambozen doen het ook prima tegen een muur of schutting. Bindt ook hier de nieuwe grondscheuten bij elkaar en zet ze verticaal tegen de muur met behulp van haakjes of gespannen draad.
Je kunt frambozen prima invriezen. Leg de frambozen naast elkaar op vel bakpapier en vries ze in. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic zakjes of bakjes en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij -18°C) kunnen de frambozen 8 tot 12 maanden bewaard worden.
Ook zacht fruit als frambozen en aardbeien kun je het best in de koelkast bewaren. Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden.
Frambozen moeten niet te vroeg geplukt worden want dan zijn ze zuur. Pas als hij vol rijp is, en er eigenlijk niet meer perfect uitziet, is hij lekker zoet. Frambozen zijn heel zacht als ze rijp zijn.