Galvaniseren is een methode waarbij een zelf opofferende dunne laag van zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium op staal of ijzer wordt aangebracht die corrosie voorkomt. De dunne laag kan op verschillende manieren galvanotechnisch worden aangebracht.
Dompelverzilveren kan plaatsvinden nadat het aluminium is geanodiseerd. Het proces komt heel sterk overeen met dat van het verzilveren van glas. Bij een dergelijk proces wordt het aluminium ontvet, geëtst in verdund zoutzuur met of zonder salpeterzuur en gespoeld met gedestilleerd water.
Gegalvaniseerd of verzinkt
Galvaniseren is namelijk een verzamelnaam. Het elektrolytisch verzinken zoals hierboven beschreven is steeds met zink. Dan heet het verzinken. Hetzelfde proces kan echter ook met nikkel (vernikkelen) of met chroom (verchromen).
Galvaniseren niet geschikt voor buiten
Omdat de zinklaag veel dunner is, zijn deze producten minder geschikt voor buitentoepassingen. Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet. Die gaan pas over pakweg honderd jaar roesten, omdat de zinklaag veel dikker is.
Aluminiumoxide zorgt voor een dunne, harde beschermlaag op aluminium die geen zuurstof of andere corroderende bestanddelen uit de lucht doorlaat. Hierdoor vertraagt verdere aluminium corrosie.
RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer. Ondanks dat een RVS schroef vaak duurder is dan verzinkt is het op de lange termijn toch een betere keuze.
Verzinken van gietijzer is een bijzonder proces dat niet bij elk galvanisch bedrijf mogelijk is. Wij maken gebruik van zure zinkbaden waarmee het toch mogelijk is gietijzer te verzinken.
Bij thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een zinkbad met vloeibaar zink van 450 ºC. Tijdens het verzinken legeert het zink met het staal en ontstaat er een onverbrekelijke laag. Deze laag kan zich echter alleen maar vormen op een absoluut schoon staaloppervlak.
Verschil in laagdikte bij verzinken
Een van de grootste verschillen tussen elektrolytisch en thermisch verzinken is de opgebrachte laagdikte na verzinken. Tijdens het thermische proces ontstaat er een legering van zink en staal. Deze laag is dikker dan de deklaag bij elektrolytisch verzinken.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Gegalvaniseerd staal is een laag van zink coating op het oppervlak van koolstofstaal voornamelijk terwijl RVS een legering van ijzer met tien procent of meer van chroom en andere elementen is.
Het aluminium wordt verzacht door het toepassen van wrijvingswarmte en mechanische druk, en de stukken worden met elkaar verbonden door het creëren van een nieuw metaal dat een combinatie is van het staal en het aluminium (een intermetallische verbinding).
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
Als je een groot oppervlak van aluminium schoonmaakt, doorweek dan een doek met azijn en veeg ermee over de oxidatie. Schrob de plekken met een zachte borstel, en veeg de azijn en de losgekomen oxidatie dan weg met een vochtige doek.
Voordelen van thermisch verzinken
De duur hiervan is afhankelijk van de sterkte van het RVS en bedraagt 1,5 uur tot maximaal een hele nacht. Bij het sproeibeitsen duurt de inneveling altijd een hele nacht. Het wordt vervolgens met een hogedrukreiniger schoongemaakt en naar de droger gebracht.
Meest toegepast zijn zink-ijzer en zink-nikkel maar ook zink-kobalt en zink-mangaan worden toegepast.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Wanneer in de metaalindustrie gesproken wordt over galvaniseren of galvanisatie, wordt meestal gedoeld op het aanbrengen van een dun laagje zink op metaal met behulp van elektrische spanning. Dit proces wordt daarom ook wel elektrolytisch verzinken genoemd.
Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten. Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink.
Aluminium ten opzichte van staal is zo'n 3x duurder per kg. Echter een goede aluminium constructie is gemiddeld 40% lichter. In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
1. Roestvast staal roest niet. De grootste mythe rond RVS is dat RVS niet kan roesten. RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal.
Wanneer het aluminium dof is geworden en wanneer je dit wilt poetsen en beschermen heb je daar een aluminium poetsmiddel voor nodig. Deze aluminium poets heb je in diverse soorten. Zo heb je een aluminium poets in zowel een dikkere pasta als in een vloeibare pasta, met of zonder ingebouwde bescherming.