Normaal gesproken is vliegen bij een lichte verkoudheid geen probleem. Vóór u in een vliegtuig stapt is het echter wel belangrijk een bezoek aan een KNO-arts te maken. De arts besluit of de patiënt te ziek is voor een vliegreis.
Wie zwaar ziek is, hoort meestal in bed en heeft rust nodig. Het immuunsysteem kan dan zijn werk doen en de ziekte effectief bestrijden. Een vlucht in een lijnvliegtuig is voor een zieke echter zeer zwaar: Al bij het inchecken moet de passagier meestal wachten.
Verkouden na een vlucht
Niets ernstigs, maar wel erg vervelend. Deze snotneus ontstaat doordat bacteriën in het vliegtuig supersnel worden overgedragen. Wel honderd keer sneller dan op de grond! Tel daarbij de krappe ruimte en een lage luchtvochtigheid op, en je bent ineens een stuk vatbaarder voor een verkoudheid.
Bij besmettelijke ziekten, die vaak met koorts gepaard gaan, wordt de patiënt meestal geweigerd. Geen enkele luchtvaartmaatschappij gaat namelijk het risico aan van de verspreiding van een infectie aan boord van het vliegtuig.
Barotrauma door vliegen
Cellen in het oor kunnen beschadigen en het trommelvlies kan scheuren (trommelvliesperforatie).
Gebruik een neusspray met xylometazoline één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neus-slijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan. Door de beweging van kauwen op de kauwgom zorg je dat de druk sneller door je oor heen kan wat minder pijn betekent!
Laatste kleine tip: bij het opstijgen en bij de landing kan het drukverschil oorpijn veroorzaken. Op een kauwgom kauwen, geeuwen, slikken, of de binnendruk verhogen door uit te ademen en tegelijkertijd de neus en de mond dicht te knijpen, kunnen hierbij helpen.
Behandel een eventuele verstopte neus
Als deze openingen worden geblokkeerd door een verstopte neus, kan er tijdens het dalen aanzienlijke pijn optreden. De Valsalva-methode kan helpen, maar het is beter om niet te vliegen met een verstopte neus, verkoudheid in het hoofd, hooikoorts of sinusitis.
Vliegen is zwaar
De botten van zowel de vogel als de vleermuis zijn veel steviger dan die van de mens. Menselijke botten zijn niet stevig genoeg om mee te vliegen. Daarnaast hebben vogels en vleermuizen sterkere spieren. Vogels hebben flinke borstspieren waardoor ze hun vleugels lang en krachtig kunnen bewegen.
Neem voldoende rust.Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je minimaal 8 uur slaap hebt per nacht.Gebruik een neusspray als je last hebt van een verstopte neus. Je kan kiezen voor een neusspray met zoutoplossing of met xylometazoline.
Als het op luchtvaartveiligheid aankomt, zijn opstijgen en landen twee van de meest kritische fases van een vlucht. Beide momenten vereisen een hoog niveau van concentratie, nauwkeurigheid en samenwerking tussen de piloten en de luchtverkeersleiding.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
'Op reis is je prikkelgevoeligheid en het aantal prikkels hoger. Je bent meer gespannen en er zijn veel extra indrukken. ' Ellen adviseert allereerst om je niet druk te maken over een eventuele migraine-aanval. 'Als je weet dat je hoofdpijn kunt krijgen, hoef je je er niet tegen te verzetten.
In je oor zit de buis van Eustachius. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat de luchtdruk in je oor wordt gestabiliseerd. Tijdens het opstijgen en landen zijn de drukveranderingen zo snel dat de buis van Eustachius het niet kan bijhouden.Dit zorgt voor pijn en ongemak.
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, des te lager de luchtdruk in het vliegtuig. Ons lichaam bestaat voor een deel uit gas en dat kan uitzetten als de druk lager is. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar het kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn en soms zelfs constipatie.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Bij mensen die aan sinusitis of voorhoofdsholteontsteking lijden, verergeren de symptomen wanneer zij in een gewoon passagiersvliegtuig vliegen. Als de hoogte stijgt en de luchtdruk daalt, zetten ook de toch al gezwollen slijmvliezen uit.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken. Is je buis van Eustachius verstopt door een andere oorzaak, dan kan het zijn dat die eerst moet worden aangepakt voordat de verstopping weggaat.
Een externe oorontsteking is meestal geen reden om de vliegreis te annuleren. Ga bij een oorontsteking wel altijd even langs bij een arts voor een check. Wanneer u of uw kind een middenooronsteking heeft, kan vliegen erg pijnlijk en soms ook schadelijk zijn.
Het eten van een snoepje, het kauwen op een kauwgum of drinken kan dus helpen. Bij de landing kan het helpen hierbij de neus dicht te houden. Wanneer kauw of slikbewegingen niet helpen, is het goed om de oren proberen te “klaren”. Duikers doen dit wanneer zij te maken krijgen met toenemende druk wanneer zij duiken.
Grote temperatuurverschillen kunnen een bloedneus uitlokken. Beroepen waarbij u bijvoorbeeld regelmatig in een vriescel moet werken, kunt u dus beter vermijden. Mensen met ROW hebben tijdens vliegreizen een grotere kans op bloedneuzen, onder andere door de droge lucht.
Het trommelvlies kan ingetrokken zijn door een verkoudheid. Er kan water of shampoo in het oor zitten waardoor het oor verstopt zit. Ook kan een oor dichtzitten door drukverschillen tijdens rijden in de bergen of vliegen.
De veiligste plek in het vliegtuig
Volgens statistieken is er wel een lichte voorkeur voor de plaatsen achterin het vliegtuig. Het wetenschappelijke tijdschrift Popular Mechanics deed onderzoek naar alle vliegrampen in de VS vanaf 1971 t/m 2007 en maakte de conclusie dat je het beste achterin het vliegtuig kunt zitten.
Tijdens de vlucht is de druk in de cabine de gehele vliegreis lager dan op de grond. Hierdoor zwelt het trommelvlies op. Om ervoor te zorgen dat het trommelvlies niet naar buiten uitpuilt, moet er uit het middenoor lucht ontsnappen. Omgekeerd stijgt de druk in de cabine als het vliegtuig gaat dalen.