Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Eerste zwangerschapssymptomen na bevruchting
Er zijn ook vrouwen die zich direct na de bevruchting meteen zwanger voelen, doordat zij de eerste zwangerschapssymptomen menen te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn of gevoelige borsten. Deze zwangerschapskwaaltjes worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG.
Bij een embryo die na 3 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling dus 3 tot 9 dagen na de terugplaatsing plaats. Bij een embryo die na 5 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling na 1 tot 7 dagen na de terugplaatsing plaats.
In de derde week van de zwangerschap is de bevruchte eicel zich aan het innestelen in de baarmoederwand. Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint.
Zaadcellen moeten een lange reis afleggen van de vagina, waar de zaadlozing plaatsvindt, naar de eileiders. Deze reis duurt 12 tot 24 uur. Hoewel er zeer snelle zaadcellen zijn die al na een uur in de eileider aankomen.
De eigenlijke bevruchting vindt plaats wanneer de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten in één van de eileiders. De bevruchte eicel begint zich meteen te delen, zodat meer cellen ontstaan. Dit zogenoemde embryo gaat vanuit de eileider naar de baarmoeder. Na enige dagen vindt daar de innesteling plaats.
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan. Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn tussen zes en twaalf dagen hierna zal gebeuren. Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Bepaal op de eerste dag van je menstruatie de datum waarop je weer ongesteld wordt.Ongeveer veertien dagen voor deze datum heb je je volgende eisprong. Je meest vruchtbare dagen zijn deze dag en de twee dagen vóór je eisprong.
Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden.
Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken. Roken en drugs hebben ook een negatieve impact op de doorbloeding, dus zorg dat zowel jij als je partner hiermee gestopt zijn.
Je hoeft dus niet elke dag te vrijen rond de eisprong, maar het mag natuurlijk wel. Als jullie elke twee tot drie dagen seks hebben, is de kans groot dat er op het moment van de eisprong levende zaadcellen in de baarmoeder zijn. Doe dit tot je zeker weet (of vermoedt) dat de eisprong achter de rug is.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.
Als de innesteling mislukt, wordt de bevruchte eicel afgestoten, samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Vaak merk je in dat geval niet eens dat er een bevruchting is geweest, want het lijkt alsof je gewoon ongesteld bent. Al komt de menstruatie soms iets later dan je volgens je menstruatiecyclus zou verwachten.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.
Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.
Om te bepalen wanneer de innestelingsbloeding precies plaatsvindt, vraag je je wellicht af hoe lang de innesteling duurt. De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar. De bloeding kan maar een paar uur duren maar er zijn ook zwangere vrouwen die een paar dagen bloeden.