Antwoord: ja dat kan.
Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen. Door een nieuwe kitlaag aan te brengen in plaats van kit over kit weet u zeker dat u geen problemen zult krijgen met uw kitvoegen.
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Als vuistregel kunt u uitgaan van een som die de volgende variabelen meeneemt: lengte af te dichten voeg x hoogte voeg x diepte voeg = de benodigde hoeveelheid kit (ml). Stel dat u een voeg moet afdichten die 5 meter lang, 10 millimeter hoog en 5 millimeter diep is. Dan komt u op 5 x 10 x 5 = 250 milliliter kit.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
Stap 2 | Naden glad afstrijken
Gebruik afwasmiddel om de kitnaad glad af te strijken. Afwasmiddel is een ontvetter waar de kit zich niet aanhecht, daardoor kan je de kit makkelijk afstrijken.
Snijd de spuitmond op de juiste manier af
Die spuitmond snijd je schuin af, bij voorkeur in een hoek van 45°, omdat dit de meest natuurlijke werkhoek is om het kitpistool te hanteren tijdens het kitten. Omdat de spuitmond taps toeloopt, kun je precies bepalen hoe breed je je kitvoeg wilt hebben.
Druk de tape heel goed aan tot aan de kant, zodat er geen verf onder de tape kan terechtkomen. Niks is vervelender dan achteraf correcties te moeten doen. Verwijder de tape onmiddellijk na het schilderen, anders kunnen er stukjes verf van de muur meekomen en krijg je alsnog geen rechte lijn.
Waardoor ontstaan scheuren in kit? Door een verkeerde kit te gebruiken, kan er beweging ontstaan tussen de bouwmaterialen. Hier kan de kit niet bestand tegen zijn. Bij dilatatievoegen moet er rekening worden gehouden met de breedte van de voeg en de beweging die er kan ontstaan door temperatuurschommelingen.
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
De droogtijd van siliconenkit hangt af van het merk kit dat je gebruikt. Eerst droogt de buitenste laag op. De kit lijkt dan droog, maar is daaronder vloeibaar. Na ongeveer 24 uur is de kit voldoende uitgehard om aan te raken.
De silicone droogt niet goed uit of wordt niet stevig
Daarom moet het water tijdens de droogtijd worden weggehouden. Probeer in deze periode geen reinigingswerkzaamheden in de sanitaire ruimte uit te voeren, omdat dit kan voorkomen dat de siliconenkit volledig uitdroogt.
Kitten is niet moeilijk
Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het aanbrengen van kit een moeilijke klus is. In dit klusadvies lees je meer over het aanbrengen, afwerken en verwijderen van kit. Zoveel klussen, zoveel kitten.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan.
De kit gladstrijken
Maak je vinger nat en strijk de aangebrachte kit voorzichtig glad. Druk hierbij niet te hard op de kit. Verwijder eventuele restjes met een vochtige doek. Met een speciale kitspatel kun je gelijkmatiger druk uitoefenen.
Moet je kitten voor of na het schilderen? Kitten wordt het best gedaan tijdens de schilderwerken. Bij het opkitten na het aanbrengen van de primer en voor het schilderen van de eindlagen bekom je het beste resultaat. Op deze manier wordt de kit ook overschilderd waardoor dit mee verwerkt kan worden binnen het geheel.
Op dat moment zou de kit voldoende gedroogd moeten zijn. Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer je kunt douchen na het kitten. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog. Je kunt dan ook beter een dag of drie wachten met het aanraken van de kit en zelfs twee weken tot de eerste schoonmaak.
Doe nagellakremover of wasbenzine op een schuursponsje en week hier de siliconenkit mee af. Laat het inwerken en probeer dan de kit los te krijgen. Gebruik hier eventueel een mesje voor.
De duurzaamheid van de kitten, die onder normale weersbelastingen afhanke- lijk van het type kit kan variëren van 5 tot meer dan 30 jaar, houdt in dat bij een goed functioneren van het afdichtingssysteem een vervanging van de voegen pas na vele jaren noodzakelijk wordt.
Loodgieter.nl kan u van dienst zijn bij het aanbrengen of vervangen bij kleine stukjes kitwerk, zoals het afkitten van het toilet of een wasbak. Grote klussen, zoals het afdichten van kozijnen of complete badkamers laten wij liever over aan een ervaren professionele kitter.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).