Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Probeer de eekhoorn niet te aaien of in de buurt te komen. Als hij bedreigd wordt, kan de eekhoorn aanvallen en bijten.
Helaas sterven veel eekhoorns in hun eerste levensjaar, dit heeft meerdere oorzaken. Ziektes en ongedierte spelen hier een rol bij. Ze kunnen namelijk gemakkelijk last krijgen van parasieten zoals vlooien, teken en luizen. Ook zijn er gevallen bekend van eekhoorns met rabiës (hondsdolheid).
Hun favoriet zijn toch de nootjes, eikels en dennenappels. Daarnaast lusten eekhoorns ook knoppen van planten, bladeren, bessen, paddenstoelen, rupsen en vogeleieren.
Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten. Hierdoor staan kwetsbare diersoorten in bepaalde natuurgebieden onder druk. "Denk bijvoorbeeld aan weidevogels zoals de grutto. Die broedt op de grond.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Wanneer je met een lang net werkt kan je de eekhoorn naar de punt van het net laten lopen en achter de eekhoorn aan het net dicht houden maar pas op de eekhoorn bijt naar alles wat bij zijn bek in de buurt komt, het insnoeren van het net met een touwtje in de vorm van een lus kan het risico verkleinen.
Leer met hulp van de energie van Eekhoorn vertrouwen te hebben in het heden, het NU van het leven. De kracht van Eekhoorn is de zorg hebben voor hetgeen zich op dit moment aandient, zonder angst voor morgen. Hierbij mag U de sterke kracht ontdekken van vertrouwen hebben in uzelf.
De eekhoorn maakt per situatie weer een ander geluid. Bij opwinding klinkt een scherp 'tjuk-stuk-tjuk', bij alarm 'chroe-roe-roe' en ter begroeting van een bekende soortgenoot 'moek-moek-moek'. Maar ook fluitende tonen (jongen), kakelen, grommen en jammeren zijn te horen.
Jonge eekhoorns maken piepgeluiden. Maar de volwassen dieren grommen, jammeren en kunnen zelfs kakelen. Ook het eten van een eekhoorn gaat bepaald niet geruisloos. Hun geknaag is vaak luid en duidelijk te horen.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Hoewel eekhoorns erg tam kunnen worden zijn het geen echte knuffeldieren en in die zin ook niet zo geschikt voor kleine kinderen. Eekhoorns zijn vooral dieren om plezier aan te beleven door ze te observeren. Daarom en ook omdat het erg bewegelijke dieren zijn, zijn ze ook het best te huisvesten in een ruime volière.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
De aankoopprijs voor een eekhoorn is ongeveer 40 euro. De dieren kan je meestal vinden bij enkele kwekers of sommige dierenwinkels. Voor een volière of zelfgebouwd verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm betaal je minstens 100 euro. Het voedsel en de bodembedekking samen kosten maandelijks ongeveer 15 euro.
Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust: bij gure dagen houdt hij zich in zijn nest verborgen en op betere dagen bezoekt hij 's ochtends zijn wintervoorraad die hij op diverse plaatsen aanmaakt.
De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.
Het is, zeggen liefhebbers, het meest ethisch verantwoorde vlees dat je op je bord kunt hebben. Sommige Londense restaurants serveren gestoofde grijze eekhoorn met walnoten en room. Of à la Indiase Tandoori met rijst. In het Zuid-Westerse Cornwall hebben ze eekhoornpasteitjes.
De gewone vliegende eekhoorn (Pteromys volans) is een knaagdier uit de familie der eekhoorns. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Sciurus volans in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De vliegende eekhoorn kan niet vliegen, maar zweeft met behulp van een membraan.
Een eekhoorn leeft overdag en begint al vroeg in de ochtend met het verzamelen van voedsel. Ook aan het eind van de dag gaat hij weer actief op zoek naar voedsel. De eekhoorn is vooral actief in de herfstperiode, omdat hij dan meer voedsel aan het verzamelen is voor de winter.
Het kleine, maar slimme knaagdier is zich heel goed bewust van zijn omgeving en kan die ook misleiden. Eekhoorns leggen kort voor de winter een wintervoorraad aan. Ze graven allemaal kleine gaten en stoppen daar delen van hun voedsel in. Maar uit onderzoek blijkt dat twintig procent van de gaten leeg is.
Soms wel drie meter ver. Maak een sprong als een eekhoorn.
Naast de gebruikelijke activiteiten als eten, hun vacht onderhouden, hun leefgebied tegen ongenode gasten beschermen en hun nest onderhouden en bouwen, moeten de dieren nu ook voedsel verzamelen om de winter door te komen. Eekhoorns houden namelijk geen winterslaap.