Wie griep heeft heeft een verlaagde weerstand en is dan ook vatbaarder voor andere virussen. ,,Maar als je binnen twee weken weer ziek wordt, dan ben je niet opnieuw ziek maar was je nog niet beter.'' Nederlandse cijfers over het aantal kettingzieken zijn er niet.
Hoogleraar Virologie Ron Fouchier laat aan de Volkskrant weten dat het mogelijk is om opnieuw griep te krijgen in één seizoen. Er gaan verschillende virussen rond en die kun je in theorie allebei te pakken krijgen. Maar volgens de hoogleraar komt dit bijna nooit voor.
Maar een verkoudheid komt door hele andere virussen. Je kunt ieder jaar opnieuw griep krijgen. Dit komt omdat het influenzavirus elk jaar een beetje verandert en onze weerstand hier nog niet tegen bestand is.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Het aantal mensen dat gemiddeld per jaar griep krijgt, is afhankelijk van de ernst van de epidemie. De schatting is dat ongeveer 10 tot 15% van de mensen over de hele wereld per jaar griep krijgt. Tijdens grote epidemieën kan dit oplopen tot 50%.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Ziekteperiodes optellen
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
De huisarts inschakelen is vaak niet nodig. Je kunt gewoon thuis uitzieken. Na 3 tot 5 dagen is griep meestal over. Schakel je huisarts in wanneer je benauwd wordt, veel slijm ophoest, suf wordt of heel weinig drinkt en plast.
De kwalen rijgen zich aaneen: kettingziek heet het fenomeen. Vooral jonge moeders hebben er last van. Huisartsen kennen het wel. De griep is nog niet weg, of de patiënt zit wéér in de spreekkamer met een fikse keelontsteking, pijnlijke oorontsteking of blaffende hoest.
Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12). Een verkoudheid is vooral besmettelijk in het begin, wanneer je last hebt van een loopneus en een zere keel(5). De griep is het meest besmettelijk in de eerste 24 uren na het verschijnen van de symptomen.
Griepsymptomen zonder koorts zijn meestal geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid. De incubatietijd van griep is 24 tot 48 uur. Griepverschijnselen zijn: koorts, hoofdpijn, keelpijn, kortademigheid, vermoeidheid en slapeloosheid, pijnlijke ledematen en spierpijn.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.