Krijgt u geen verbinding met het mobiele netwerk van uw eigen provider? Dan kunt u toch altijd 112 bellen. Want de netwerkproviders in Nederland hebben afgesproken om 112 oproepen van elkaar over te nemen. Dit heet gecumuleerde of gestapelde dekking.
Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
Bellen naar 112 is gratis. Als je geen beltegoed meer hebt, kun je in Nederland alsnog het noodnummer bellen.Zelfs zonder simkaart. Netwerkproviders in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat zij de noodoproepen van elkaar overnemen.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Als u 112 belt met een mobiele telefoon, stuurt AML (Advanced Mobile Location) tijdens het gesprek uw locatie naar de meldkamer.
Als je zonder netwerk valt en een andere operator heeft netwerkbereik in je omgeving, dan verbindt die operator je noodoproep door. En als mijn simkaart geblokkeerd is? Geen zorgen, ook met een geblokkeerde simkaart, kan je noodnummers bellen.
Je hebt via WhatsApp geen toegang tot alarmnummers, zoals 112. Voor noodoproepen moet je alternatieve communicatiemiddelen gebruiken.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
Hulpdiensten bellen
Als je de zijknop en de volumeknop langer ingedrukt houdt in plaats van de schuifknop te verslepen, begint de iPhone met aftellen en hoor je een waarschuwingsgeluid. Als je na het aftellen de knoppen loslaat, belt de iPhone automatisch de hulpdiensten.
Bij spoed: bel 112
Bel 112 in levensbedreigende en heterdaad situaties.
Bel alleen 112 in levensgevaar
Bel dan overdag je eigen huisarts voor overleg. De huisarts bepaalt aan de hand van jouw verhaal of ambulancezorg alsnog nodig is of dat je kunt langskomen. Heb je buiten kantoortijden medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de huisartsenpost.
De dader die 112 voor niks heeft gebeld, mag opdraaien voor de kosten die de politie, de brandweer of de ambulancezorg maakt. Bij misbruik van 112 hebben we alle gegevens van het telefoongesprek en kunnen we er makkelijk achterkomen wie de beller was.
Helaas is het nog niet mogelijk om naar 112 te sms'en als je in nood bent. Je kunt alleen bellen met de Meldkamer via het nummer 112.
Hoe lang worden de gesprekken bewaard? De gesprekken worden twee jaar bewaard, waarna ze worden vernietigd.
1. Kan ik een sms sturen naar 112? Ja. U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen.
Het Politie WhatsApp nummer is 06 – 12 20 70 06. Het is handig om dit nummer bij de contacten in uw telefoon op te nemen. Hoe werkt het? U stuurt via telefoonnummer 06 – 12 20 70 06 een WhatsAppbericht met uw melding.
Krijg je een melding 'Beperkte service', 'Geen bereik', 'Zoekt netwerk', 'Alleen noodoproepen' of is je mobiel netwerk niet beschikbaar? Dan heeft je telefoon geen verbinding met het mobiele netwerk. Op deze pagina lees je welke stappen je kan uitvoeren als je geen netwerkverbinding op je mobiel hebt.
In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp: 100 voor ambulance en brandweer;101 voor politie.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.
Terugbellen. Het kan ook zijn dat je 112 hebt gebeld, maar het probleem in de tussentijd al opgelost is. “Ook als je dan hebt opgehangen, bel dan terug naar 0900-8844. Dit is geen spoednummer, maar dan krijg je wél de politie aan de telefoon.
geweld gebruiken;onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;telefoon tappen;personen observeren.
De politie mag een aangifte niet weigeren
De politie is op basis van de wet verplicht om aangiftes op te nemen. In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u direct met 112. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, dan kunt u bellen met 144.
Ruim een op de drie telefoontjes die in 2022 naar alarmnummer 112 werden gepleegd, waren onterecht. Dat meldt de politie na vragen van RTL Nieuws. In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld.