Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast. U kunt ook een bestaande groep gebruiken, als u hier momenteel geen elektrische apparaten op aangesloten heeft.
Inductieplaat aansluiten
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Een inductiekookplaat die minder dan ongeveer 3,5 KW vermogen nodig heeft kan dus worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact. Met andere woorden: een inductiekookplaat die je kunt aansluiten op een normaal stopcontact kan tot ongeveer 3,5 KW aan vermogen gebruiken.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden. Met afzuigmodule.
U kunt perilex aansluiten op een 1-, 2- en 3-fase aansluiting. Het is afhankelijk van de noodzaak van krachtstroom, welke aansluiting u in uw woning nodig heeft voor het gebruik van de perilex stekker. Wanneer u krachtstroom gebruikt voor een sauna of inductiekookplaat, heeft u een 3-fase aansluiting nodig.
Een extra groep aanleggen kost gemiddeld rond de 100 euro. Wil je meerdere nieuwe groepen laten aanleggen dan ligt de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro. De kosten voor een extra groep worden onder anderen bepaald door het uurloon van een elektricien, dit ligt ongeveer tussen de 25 en 50 euro.
U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting.
2 fases. Deze inductie kookplaten variëren van 3700 tot 7400 W. Hierbij kunt u dus tot het dubbele aan vermogen vragen van een kookplaat ten opzichte van een 1 fase. Hierbij komt nog geen krachtstroom kijken, maar er dient wel een speciaal stopcontact komen genaamd een perilex stopcontact.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Een elektrisch net in huis kan bestaan uit 1 of 3 fasen. De fasen zijn verschillende stroomdraden, die allemaal wisselspanning leveren. Bij drie fasen loopt de sinusvormige spanning op elke fase net een beetje uit de pas met de andere twee.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Energieverbruik inductie versus gas
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil.
Ombouwen van gas naar inductie
Het kan zijn dat je door het hogere elektriciteitsverbruik van inductie een aangepaste of modernere meterkast nodig hebt met een speciale kookgroep. Het aanpassen van de meterkast is niet bepaald een makkelijke klus.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar. De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en al helemaal een stuk zuiniger dan te koken op een traditioneel gasfornuis.
Vroeger was een 1-fase aansluiting de norm, maar tegenwoordig zien we steeds vaker 2-fase aansluitingen in de meterkasten. Bij een twee-fasen aansluiting wordt er gebruik gemaakt van twee draden in plaats van één.
Voor de aansluiting tussen de meterkast en de perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met daarin 5 aders van 2,5mm². Als alternatief is het ook toegestaan om een grondkabel YMVK 5x 2,5mm² te gebruiken welke via de kruipruimte van de meterkast naar de keuken loopt.
Voor een 2-fase aansluiting in de meterkast wordt vaak een speciaal stopcontact gebruikt. Dit stopcontact staat ook wel bekend als een perilex-aansluiting. Deze aansluiting heeft niet de gebruikelijke twee openingen voor een stekker, maar bevat vier openingen.