Gezondheidsvoordelen zwemmen
Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die u in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend.
Herstel van beschadigde zenuwen
Als je zo zwaar geblesseerd bent dat je schade aan de zenuwen in je benen hebt opgelopen, kan zwemmen het genezingsproces bevorderen. Een onderzoek in het tijdschrift Neural Plasticity toonde bewijzen dat beschadigde zenuwen sneller herstelden na 21 dagen zwemtraining.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Daarbij levert het water ook nog eens extra weerstand, waardoor het lichaam harder moet werken en hiervoor extra energie nodig heeft. Met een goede zwemtraining kun je dan ook 500 tot 700 calorieën per uur verbranden. Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Hoewel jij misschien denkt dat je beter naar de sportschool kan gaan voor je ideale lijf, is zwemmen een veel betere optie. Met krachttraining train je vaak maar één spiergroep en tijdens het zwemmen gebruik je bijna al je spieren. Je gebruikt namelijk je bovenlichaam, je onderlichaam, je nekspieren en je core.
Zwemmen verhoogt je hartslag zonder het lichaam te belasten, verstevigt de spieren, bouwt kracht op en verbetert je uithoudingsvermogen. Om variatie in je zwemtraining te brengen, kan je verschillende slagen afwisselen, bijvoorbeeld schoolslag, rugslag, zijslag, vlinderslag of vrije slag.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Met een uur baantjes zwemmen verbrand je al tussen de 200 en 600 calorieën per uur, afhankelijk van hoeveel baantjes je zwemt. Tijdens het zwemmen gebruik je ál je spieren en spreekt je lichaam na ongeveer 40 minuten haar vetreserves aan. De perfecte sport voor als je snel die extra kilo's kwijt wilt raken.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën. Maar ook gezonde voeding is essentieel, door op een week nog zo'n 2.000 calorieën minder op te nemen (goed voor zo'n 285 calorieën minder per dag), val je gemiddeld een halve kilo per week af.
Hoe vaak moet je zwemmen? Om te profiteren van de positieve effecten van zwemmen voor je hart- en vaatstelsel, moet je minstens 3 x 30 minuten per week aan duursport doen. Dit hoeft niet elke keer zwemmen te zijn. Je kunt bijvoorbeeld twee keer zwemmen en één keer wandelen of joggen – of andersom.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." - Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. - Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. - Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Een goede conditie
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Er zitten geen gevaarlijke stoffen in urine. Maar chloor doet wel van alles met die stofjes. Chloor hecht zich aan stoffen als urine en zweet in zwemwater. Hoe meer erin zit, hoe meer chloor je aan het water moet toevoegen.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
Het vermindert stress
Het is een zeer ontspannende activiteit, en dit zorgt voor een grotere stroom zuurstof naar de spieren, waardoor je je eigen ademhaling kunt regelen. Zwemmen kan ook helpen de groei van nieuwe hersencellen te bevorderen in delen van de hersenen die ze verliezen door chronische stress.
Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerde zwemtechniek. De onderrug kan te ver uitgerekt blijven bij de schoolslag, borstcrawl of vlinderslag. Rugklachten en rugpijn kunnen ook worden veroorzaakt doordat de bovenrug continu naar achteren wordt getrokken wanneer u ademhaalt.
Schoolslag: ideaal om sterke arm- en borstspieren te krijgen. Vrije slag: vooral je arm- en schouderspieren worden steviger. Rugslag: je buikspieren krijgen hierdoor een stevige boost.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.