Je kunt reizen zonder OV-chipkaart; Direct op pad!
Heb je geen OV-chipkaart of vind je het handig dat het kaartje voor je hele reis (trein, bus, tram, metro en veer) in één app zit? Koop dan je ticket via de 9292 app en betaal met iDEAL of creditcard (Visa, Mastercard of American Express).
Als je een e-ticket gebruikt, kun je reizen zonder OV-chipkaart. Handig als je zo nu en dan gebruik maakt van het openbaar vervoer. Hoe je het e-ticket meeneemt, kies je zelf. Je kunt of het e-ticket laden in de NS-app, of je kunt het geprint meebrengen.
Losse treinkaartjes koop je via de (blauwe) Blauwnetkaartautomaat of de (gele) NS-kaartautomaat op het station.
Treinkaartjes. Reis je weinig met het openbaar vervoer en heb je geen OV-chipkaart, dan kun je nog altijd een los kaartje kopen. Het assortiment losse kaartjes verschilt per regio. Daarnaast heb je een kaartje nodig als je je fiets of hond meeneemt.
Hoe werkt de controle door de conducteur? Dit werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Een conducteur scant je betaalpas en kan zien of, waar en wanneer je bent ingecheckt. Hij ziet verder geen persoonlijke (bank)gegevens zoals saldo.
Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers die vol tarief tweede klas reizen - naast de OV-chipkaart – bij NS ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden, maar kunt direct inchecken en je trein halen.
Bij kaartautomaten kun je betalen met muntgeld, een pinpas of met een Maestro-betaalpas. Bij automaten op bijna alle stations kun je ook met creditcard (MasterCard, VISA of American Express) betalen. Je betaalt dan wel een kleine toeslag. Je kunt niet met briefgeld betalen bij de automaat.
Kan ik met contant geld betalen in het openbaar vervoer? Als u met de NS reist, kunt u bij de NS-automaat op het station een los treinkaartje kopen. Er zijn twee soorten automaten. Bij de automaten met een blauwe lichtbalk bovenaan met het NS-logo kunt u uw kaartje betalen met uw pinpas en met muntgeld.
De chiptechniek in de huidige ov-chipkaart is verouderd en aan vervanging toe, waardoor de nieuwe ov-pas nodig is. Ook is het vanaf vandaag voor het eerst in het hele land mogelijk om bij alle ov-bedrijven in te checken via pinpas, creditcard of betaalapp op de mobiele telefoon.
Je betaalt met de OV-chipkaart dezelfde prijs voor een reis als met een e-ticket.
Reizen met bankpas
De betaalpas, creditcard en smartphone kun je ook gebruiken als een soort OV-chipkaart. Je kan er in Nederland namelijk mee reizen in de trein, bus, tram en metro. 'OVpay' heet deze manier van betalen voor openbaar vervoer.
U krijgt een studentenreisproduct als u een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als u nog geen 18 bent. Uw opleiding moet recht geven op studiefinanciering. U moet jonger zijn dan 30 als uw studiefinanciering ingaat. Ook niet-Nederlanders kunnen het studentenreisproduct krijgen.
De OV-chip mobiel app is te downloaden voor Android-gebruikers via de Google play store. Tijdens de installatie wordt direct gekeken of je toestel geschikt is en of je de juiste NFC SIM-kaart hebt. Voor meer vragen over dit product, kun je terecht op www.ov-chipmobiel.nl.
Met een NS Dagkaart mag je één dag onbeperkt treinen door heel Nederland (Thalys uitgezonderd). Bij Blokker, Hema, Kruidvat of AH kun je regelmatig goedkope treinkaartjes kopen voor een bedrag tussen de 12 en 18 euro. Dit is een stuk voordeliger dan de normale prijs van een NS dagkaart. Die bedraagt ruim 50 euro.
1. Met welke betaalpassen kan ik reizen? Als u een betaalpas heeft waarmee u contactloos kunt betalen, kunt u met deze pas ook gebruikmaken van de bus of de trein. Ook als u een betaalpas of creditcard van Mastercard of Visa heeft of uw betaalpas op uw smartphone of smartwatch gebruikt, kunt u reizen met uw betaalpas.
Je kan betalen met je bankkaart of cash. De automaten zijn beschikbaar in alle stations.
Dit kan meerdere oorzaken hebben: Het kan zijn dat je betaalpas of creditcard nog niet ingesteld is voor contactloos betalen. Als je betaalpas of creditcard is voorzien van het 'contactlos betalen logo' dan is het in principe mogelijk om contactloos te betalen. Neem contact op met je bank om dit in te stellen.
Hoeveel kost mijn reis met de betaalpas? Standaard zijn de kosten van je reis gelijk aan het reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
Ja, in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is goedkoper dan een regulier kaartje kopen bij de buschauffeur. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
Bij de kaartautomaat kan je een los kaartje of een OV-chipkaart kopen. Ook kan je er geld op jouw OV-chipkaart laden. Je betaalt met je bankpas. Bij sommige automaten kan je ook met munten betalen.
"Via de bankpas kunnen we geen korting aanbieden, dus het is voor reizigers die incidenteel met de trein reizen. Abonnementshouders en mensen die met korting kunnen reizen, hebben een OV-chipkaart nodig." Een reis met de bankpas is niet duurder dan een normaal kaartje.
Hoe werkt inchecken met je smartphone? Waar je voorheen je plastic pasje voor de scanner moest houden, kun je nu je smartphone gebruiken. Dit doe je door de achterkant van je telefoon tegen de incheckpaal te houden. De poortjes op het station gaan dan gewoon open.