Wanneer je een deeltijd studie of duale studie volgt kan je fulltime gaan werken. Dit houdt in dat je dus naast je studie 36-40 uur werkt in de week. Hiervoor kies je dus vaak als je moet werken (door omstandigheden) of liever werkt dan dat je studeert.
Je mag afwezig zijn van het werk om die opleiding te volgen of om te studeren, met behoud van loon. Je moet wel een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding volgen. Het Vlaams opleidingsverlof vervangt het vroegere Betaald educatief verlof (BEV) sinds 1 september 2019.
Toch blijkt dat veel studenten een baan van zo'n acht uur per week best aankunnen. Werkervaring opdoen is altijd nuttig. Al werk je bijvoorbeeld als 'vakkenvuller', dan nog leer je hoe de werkvloer eruit ziet.
hoeft u geen belastingen te betalen ((opent in nieuw venster)) op uw inkomsten als jobstudent, tenzij u op jaarbasis meer verdiend hebt dan 13.242,86 euro (cijfer voor 2022). Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.
Als je te veel verdient, is het mogelijk dat: je zelf belastingen moet betalen, en. je ouders meer belastingen moeten betalen omdat je hen niet meer 'ten laste' bent.
Je mag in 2022 € 15.828,77 bijverdienen naast je studiefinanciering, als je nog onder het oude stelsel valt. Vanwege de coronacrisis is in 2020 en 2021 de grens voor het bijverdienen vervallen. Dat komt doordat sommige studenten in cruciale beroepen werken.
Het omscholingstraject is erop gericht om de medewerker competenties, kennis en ervaring bij te brengen die passen bij de betreffende functie. Het bestaat daarom uit een samenhangend geheel van praktijkondersteuning en scholing. De kosten voor het omscholingstraject bedragen minimaal € 7.500.
Volg je een voltijdse opleiding, studie of stage volgen die erkend wordt door VDAB en minstens een maand duurt? Als je aan de nodige voorwaarden voldoet, krijg je automatisch een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB en behoud je je uitkering.
De opleidingspremie is een financiële tegemoetkoming voor de werkgever of onderneming die de opleiding van een werknemer en/of werkgever betaalt . Om in aanmerking te komen moet de opleiding aansluiten bij de functie die de werknemer/werkgever uitoefent.
Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. Sinds de Zesde Staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor het Betaald Educatief Verlof.
Zij bemiddelen speciaal voor studenten van de universiteit. Onderzoek wijst uit dat een bijbaantje van gemiddeld 8 uur per week niet ten koste hoeft te gaan van je studievoortgang.
Maar: Een Master studie naast je werk is zwaar. Dit moet je alleen doen als je echt gemotiveerd bent of het echt nodig hebt om een stap te maken (bijvoorbeeld meer in een research / scientist functie werken bij een bedrijf als ASML ofzo) of als het vakgebied je buitengewoon boeit.
Zwart bijverdienen is niet helemaal illegaal. De belastingdienst vraagt dat je zwart verdiend geld ook aangeeft bij de belasting en dit mag oplopen tot maximaal 8000 euro per jaar.
Gemiddeld verdiende een werkende student 550 euro per maand in 2019.
Wil je meer werken dan de 475 uur die je van de overheid krijgt? Dat kan, maar dan betaal je de normale sociale bijdragen. Als je 475 uur opgebruikt zijn, zijn de normale sociale bijdragen verschuldigd van het 476ste gewerkte uur.
Jobstudenten die minder dan 475 uur per kalenderjaar - samen 60 dagen - werken, genieten een verminderde RSZ-bijdrage.
Een jongere kan in principe aan de slag als jobstudent vanaf 16 jaar. De normale arbeidsduur voor jobstudenten is 8 uren per dag en maximum 38 uren per week. Per kalenderjaar mag een jobstudent maximaal 475 uren werken aan interessante tarieven.
Wat als je het toegestane aantal uren overschrijdt? Heb je met je studentenovereenkomst de 475 uren per jaar overschreden? Dan worden die extra uren meegerekend binnen de limiet van 80 uur die je per maand kunt werken met een gewoon contract. Je betaalt vanaf dan ook de gewone sociale bijdragen.
Wie een studentenjob uitoefent, mag elk kalenderjaar 475 uur werken tegen verminderde sociale bijdragen. 475 uur, dat komt overeen met zo'n 62,5 volledige werkdagen (van 7,6 uur). Je betaalt als student enkel een solidariteitsbijdrage, die 2,71% van je brutoloon bedraagt.
Als je tijdens het volledige jaar 2021 een belastbaar inkomen boven de 12 928,57 euro hebt verdiend, moet je als jobstudent zelf belastingen betalen. Wanneer je veel inkomsten hebt door o.a. studenten arbeid, dan kan het zijn dat je ouders dit belasting voordeel verliezen. Je bent dan niet meer ten laste van je ouders.
Welke variant beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je bijvoorbeeld liever naar school en vind je studeren leuk, dan is een BOL opleiding zeer geschikt. Hier heb je ook veel contact met studiegenoten. Wanneer je liever werkt dan dat je studeert, dan kan een BBL opleiding interessant zijn.