Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet.
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Kies een rustig moment. Je kunt het ook eerst alleen aan de ouder vertellen met wie je het makkelijkst praat. Zeg dat je iets wilt vertellen dat je heel moeilijk vindt en dat je hoopt dat je ouders dat begrijpen.Vertel ook dat je hoopt dat je ouders je willen helpen en steunen, welke keuze je ook maakt.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen.
Veel vrouwen vinden het fijn te wachten tot ze meer zekerheid hebben. Bij een kloppend hartje met 8/9 weken is de kans op een miskraam nog maar 3%. Bij de termijnecho rond de 11/12 weken is dit nog maar 1-2%. Toch moedig ik aan om te vertellen dat jij zwanger bent zodra jij het nodig hebt.
Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad. Een vroege echo kan al vanaf 6 weken (maar is betrouwbaarder vanaf 7+ weken). We willen onderstrepen dat jij vrij bent in de keuze om extra echo's te maken. Het kan leuk zijn om bijvoorbeeld mooie beelden van je kindje te hebben.
Wanneer je 8 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een vitaliteitsecho te laten maken. Omdat je nog erg vroeg in je zwangerschap bent, is de baarmoeder erg klein.Het gebeurt geregeld dat we met een uitwendige echo de baarmoeder niet goed in beeld krijgen.
Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.
We kijken dan of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of het gaat om een eenling- of meerlingzwangerschap. Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen).
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
De beste positie om te slapen als je zwanger bent, is op je zij.En het liefste op je linkerzij, met gebogen benen en eventueel een kussen tussen je benen. Wanneer je op je zij slaapt, zorgt dat ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof de baby beter kunnen bereiken.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.