Het eten van veel tomaat, zonder veel afwisseling, kan leiden tot vervelende gevolgen. Overmatige consumptie van tomaten, zonder voldoende variatie, kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Tomaten zijn van nature zuur van smaak, wat bij sommige mensen kan leiden tot brandend maagzuur of maagklachten.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Te veel cherrytomaatjes eten kan leiden tot zure reflux en andere negatieve spijsverteringsbijwerkingen. Dit kan komen door het appelzuur in cherrytomaatjes.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten.
Tomaten leveren een goede hoeveelheid vitamine C. Belangrijk voor een sterk immuunsysteem, een elastische huid, gezonde botten en kraakbeen en lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast helpt vitamine C bij het verminderen van het schadelijke effect dat roken op de huid heeft.
Grapetomaatjes zijn een goede bron van vezels. Eén kopje bevat 16% van de dagelijkse waarde. Eet smakelijk! Vezels zijn een belangrijke voedingsstof voor je hart en je spijsverteringsstelsel.
tomaat: Tomaten eten kan een negatief effect hebben op de slaap . Dit komt vooral door tyramine, een type aminozuur, dat de hersenactiviteit verhoogt en de slaap vertraagt. Daarnaast wordt het 's nachts niet goed verteerd vanwege de hoge hoeveelheid vitamine C.
De hoeveelheid tomatine in rijpe tomaten is meestal laag en geen reden tot bezorgdheid. Echter, het innemen van grote hoeveelheden tomatine, vooral bij het eten van onrijpe tomaten of tomatenbladeren, kan spijsverteringsproblemen veroorzaken die resulteren in symptomen zoals misselijkheid, krampen en diarree .
Er is geen specifieke limiet aan hoeveel tomaten je per dag kunt eten, maar zoals met elk voedsel, is het het beste om ze te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Sommige mensen kunnen echter gevoelig zijn voor tomaten of bepaalde aandoeningen hebben, zoals zure reflux, waarbij het consumeren van te veel tomaten tegelijk de symptomen kan verergeren.
Waarom zijn cherrytomaten goed voor je gezondheid:
Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van gezonde bindweefsels, zoals je botten, tanden, bloedvaten en huid, én helpt het je weerstand goed te houden. Cherrytomaten bevatten ook een goede hoeveelheid kalium.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Lycopeen wordt als veilig beschouwd en er zijn geen vastgestelde bovengrenzen aanbevolen voor de consumptie ervan . Echter, sommige gevallen van extreem hoge lycopeeninname hebben geleid tot lichte verkleuring van de huid.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Een onverzadigbare hunkering naar tomaten of tomatenproducten staat bekend als tomatophagia. Tomatophagia kan soms worden geassocieerd met voedingstekorten, vooral bij zwangere vrouwen . Het kan ook voorkomen bij mensen met ijzergebreksanemie, ook al bevatten rauwe tomaten weinig ijzer.
Tomaten zijn over het algemeen veilig voor iedereen om te eten, tenzij je er allergisch voor bent . Mensen met zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) willen misschien tomaten vermijden of de hoeveelheid die ze eten beperken, omdat zure voedingsmiddelen vaak brandend maagzuur erger kunnen maken.
's Nachts zal het verteringsproces van cellulosevezels vertragen. De enzymafscheiding wordt trager en de microben bederven het voedsel door gassen te produceren die kunnen leiden tot maagpijn en indigestie.
Tomaten met schimmel op of in de tomaten zijn niet veilig om te eten, zowel vers als gekookt.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Deze stof helpt voor een goede functionering van het zenuwstelsel en regulatie van de bloeddruk. Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
De schil, schil of korst is waar lectinen zich concentreren, dus een simpele handeling als schillen met een gekarteld schiller of tomaten kort koken kan deze lectinerijke delen verwijderen. Na het schillen snijdt u het fruit doormidden en gebruikt u een lepel om de zaden eruit te scheppen, wat zorgt voor een lectine-gereduceerde ervaring.
Deze overtuiging komt voort uit de aanwezigheid van een giftige verbinding die bekend staat als solanine , die voorkomt in sommige planten uit de nachtschadefamilie, waaronder aubergine, tomaten en onrijpe aardappelen. Maar een verband met het veroorzaken van ontstekingen wordt niet ondersteund door onderzoek.
Tomaat kan altijd
Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Regelmatige consumptie van tomatensaus kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren. De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Snackgroente zijn supergezond!
Samen met het vocht zorgen voedingsvezels ervoor dat voedingsstoffen goed opgenomen worden en hun werk kunnen doen. De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering.