Swish is echter alleen beschikbaar voor mensen die in Zweden wonen en een Zweedse bankrekening hebben. Swish is daarom geen optie voor buitenlandse toeristen, maar dat is ook niet nodig. Je kunt in Zweden prima terecht zonder deze app.
Swish is een smartphone applicatie waarmee het mogelijk is om realtime geld over te maken, door het telefoonnummer van de ontvanger in te voeren of een QR-code te scannen. Je telefoonnummer is verbonden met je bankrekening en vervangt in Zweden een groot deel van de contante betalingen.
Zweedse woordenlijst :: De rekening betalen
Kan ik met kredietkaart betalen? Kan jag betala med kreditkort? Heeft u een andere kredietkaart? Har du ett annat kreditkort?
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
Met de Swish-app op je mobiele telefoon kun je namelijk makkelijk geld overmaken naar een mobiel telefoonnummer in plaats van naar een rekeningnummer. Omdat in Zweden instant payment al is ingevoerd, wordt het bedrag vrijwel direct bijgeschreven op de rekening die aan dat mobiele nummer is gekoppeld.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/ flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Swish is een app-based betaalmethode in Zweden. De dienst werd in 2012 gelanceerd door zes grote Zweedse banken in samenwerking met Bankgirot en de Centrale Bank van Zweden. Swish heeft meer dan 8 miljoen gebruikers en is lid van de European Mobile Payment Systems Association.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
Contanten meenemen
Als u op reis in de EU 10.000 euro of meer in contanten of het equivalent daarvan in een andere munteenheid wilt meenemen van het ene naar het andere EU-land, moet u aan de douane van de landen die u aandoet, vragen of u dat bedrag moet aangeven bij vertrek, doorreis of aankomst.
Zweden maakt geen gebruik van de euro, en heeft tot op heden geen plannen om de Zweedse kroon (SEK) te vervangen door de euro. Het land heeft zich bij toetreding tot de EU (1994) verplicht tot het invoeren van de Europese munteenheid.
Europese richtlijn betreffende eigen gebruik
90 liter wijn. 110 liter bier.
Het geld wordt binnen 2 dagen na ontvangst van de opdracht door ING bijgeschreven op de rekening van de begunstigde. Snelheid betalingsverkeer naar het buitenland: Wanneer het geld wordt bijgeschreven op de rekening van de begunstigde is afhankelijk van het land.
Klanten van zeven Nederlandse banken profiteren inmiddels van Instant Payments. Dat zijn ABN AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank en SNS. Consumenten die binnen deze banken of tussen deze banken een overschrijving doen kunnen rekenen op een transactietijd van maximaal vijf seconden.
Gratis ! Alle betalingen via de ING Banking-app en in Home'Bank geïnitieerd zijn gratis en indien mogelijk instant. Als wij de instantoverschrijving niet kunnen behandelen, zullen wij deze als een standaard overschrijving behandelen.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.
Welke valuta gebruiken ze in Noorwegen
In Noorwegen betaal je niet met de euro, maar met de Noorse Kroon (NOK). De Noorse kroon is beschikbaar in munten van 1, 5, 10, 20 kronen, en in biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen¹.
Een rekening openen bij een Zweedse bank
Zonder een individueel nummer kunt u bijvoorbeeld een rekening bij een Zweedse bank openen als u een contract in handen heeft waarin de ontvangst van regelmatige betalingen van een Zweeds bedrijf wordt bevestigd.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
Om alcohol te kopen in Zweden moet je 20 jaar zijn en een legitimatiebewijs voorleggen. Alcohol drinken in bars of op restaurant mag al vanaf 18 jaar. Bars mogen enkel alcohol serveren als ze ook eten op de kaart hebben staan. Tot 1977 mochten ze zelfs enkel alcohol serveren aan klanten die ook iets te eten kochten.
In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van ING. De prijzen van typische vakantie-uitgaven als horeca, vervoer, voedsel en drank liggen in het Scandinavische Noorwegen bijna 70 procent hoger dan in Nederland.
Andere basisproducten zijn niet zo duur. Je vindt er een blikje suikermaïs 7.90 SEK, of Kidneybonen 8.90 SEK, Kikkererwten 8.90 SEK, Knäckebröd 520gr 12.50 SEK, Havermelk 16.50 SEK, maar ook Tortilla's 11.90 SEK, Noedels 13.00 SEK, Tomatenstukjes 7.90 SEK en 1.5 kg havermout 14.90 SEK.