Hebt u toevallig groot gebraad over, bijvoorbeeld rollade, fricandeau, rosbief of kalkoen? Niet opnieuw opwarmen, raad ik aan. Door het braden en bewaren in de koelkast heeft het al heel wat vocht verloren. Ga je het weer verwarmen, dan verlies je nog meer vocht en wordt het vlees droog en taai.
Water is je beste vriend. Een opgewarmde maaltijd kan weleens uitgedroogd uit de microgolfoven komen. Tenzij je je groenten, vlees, aardappelen en zelfs je pizzakorst op voorhand met enkele druppels water besprenkelt. Pasta- en rijstschotels kan je ook beter opwarmen met een deksel of plasticfolie erover.
Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C. Breng de steaks indien nodig eerst op kamertemperatuur.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Door naar de verrassing van de dag: je steak opwarmen in de magnetron. De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm 'm 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten.
Biefstuk opwarmen
Leg hiervoor het vlees op een ovenrek. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak).
Je moet er wel voor zorgen dat je restjes onmiddellijk afkoelt in de koelkast. Enkel juist voor het opwarmen terug uit de koelkast nemen. Zeker als het gaat om gerechten met vlees, vis, ... zou ik het opwarmen beperken tot maximum één maal.
Haal het vlees 20 minuten op voorhand uit de koelkast. Verwarm intussen de oven voor tot 220°C. Kruid het vlees en schroei het onmiddellijk rondom dicht in hete boter. Doe de rosbief in een ovenschaal, giet er het bakvet over en leg er nog een koud klontje boter bovenop.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Zoals bij de meeste gekookte voedingsmiddelen, kun je vlees wat al gebakken of gebraden is maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren.
Laat het vlees afkoelen en snijd de biefstuk in dunne plakjes. Presenteer de beefplakjes met Sesam woksaus en zorg dat op ieder plakje wat saus zit. Maak één of tweepersoons porties in een schaaltje. Tip: De consument kan de Sesam Beef Steak koud eten, lekker op een broodje met verse taugé en rode paprika.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Antwoord van Jeroen Meus. Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C.
Vlees is makkelijk warm te houden in de oven, maar het is wel belangrijk om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven?
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat.
Bewaaradvies: Rosbief kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de rosbief langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 6 tot 12 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Aanbevelingen. Beperk de consumptie van rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat je als je driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, je het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.