Een kopie is geen geldig identiteitsbewijs, dus u kunt er niets mee als uw het origineel kwijtraakt. Als dit gebeurt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie en daarna een tijdelijk document aanvragen.
Het paspoort of de identiteitskaart dienen in goede staat te zijn met een juiste geldigheidsdatum. Check dit ruim voor een reis, want het gebeurt wel eens dat reizigers hierdoor geweigerd worden bij de douane! Een kopie is GEEN geldig reisdocument.
Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht.
De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs níet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen.
Om een nieuw paspoort of identiteitskaart aan te vragen legt u eerst een verklaring van vermissing af bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig.
Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Kopietje mee
Sommige mensen nemen steevast een kopie van hun identiteitsbewijs mee als zij op vakantie gaan. Als zij dan onverhoopt hun originele reisdocument verliezen, kunnen zij met het kopietje altijd aantonen dat zij daadwerkelijk zijn wie ze zeggen dat ze zijn.
Volgens de wet moet je vanaf 14 jaar altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. Als het nodig is, moet je je kunnen legitimeren met dit document. Een kopie tonen mag dus niet, want dat is GEEN geldig legitimatiebewijs.
Om de ID-check te kunnen uitvoeren heeft u een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig en een telefoon of tablet met NFC-lezer. De NFC-lezer leest informatie van de chip van uw identiteitsbewijs. Of uw telefoon of tablet een NFC-lezer heeft, ziet u in de specificaties van het apparaat.
Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Uw werkgever en banken mogen dit bijvoorbeeld. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw legitimatiebewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven.
Strafbaar zonder identiteitsbewijs
U bent strafbaar als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien. U loopt dan het risico op een boete. Dit staat in de Wet op de uitgebreide identificatieplicht.
Handige app
De overheid heeft een app ontwikkeld, genaamd: KopieID. Met deze app kunt u, als het moet, alsnog een kopie van uw paspoort of rijbewijs sturen. Maar dan kunt u alle informatie zwart maken die de organisatie niet nodig heeft.
Zorg voor een geldig paspoort of ID-kaart
Regel een geldig reisdocument. Ook kinderen hebben een eigen, geldig reisdocument nodig. U kunt naar veel landen reizen met een Nederlandse ID-kaart. Voor andere landen heeft u een paspoort nodig.
Een internationaal paspoort of identiteitsbewijs. Controleer zeker de vervaldatum van je paspoort of identiteitskaart, want in sommige landen mag je alleen binnen als je paspoort of ID nog tot minstens 6 maanden na aankomst geldig is.
€ 44,65 + € 9,70 voor het aangetekend opsturen naar de RDW (tarief 2023).
Van de nieuwste versie van het paspoort moet u als werkgever namelijk niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant kopiëren en de kopie ervan bewaren in de salarisadministratie. Dat is noodzakelijk, omdat het Burgerservicenummer (BSN) tegenwoordig op de achterkant staat.
Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een auto huren of een telefoonabonnement afsluiten.
De meeste Nederlandse burgers reizen en identificeren zich met een paspoort en de identiteitskaart (ID-kaart). Daarnaast zijn er nog een aantal andere reisdocumenten, zoals een zakenpaspoort en een dienstpaspoort.
Als je morgen wilt vliegen, dan kun je een noodpaspoort aanvragen. Dit is een tijdelijk reisdocument waarmee je naar het buitenland kan reizen. Aanvragen in 2023 kost 53,01 euro en het paspoort wordt dezelfde dag nog afgegeven.
Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een geldig paspoort naar het VK reizen.
Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Uw mobiele telefoon moet verbinding maken met de NFC-chip. Leg daarom uw identiteitsbewijs neer en uw telefoon erop.Druk op NFC uitlezen.Beweeg uw telefoon langzaam over het document, net zo lang tot de verbinding is gemaakt.
De RDW heeft een rijbewijs app ontwikkeld. In deze app staan alle echtheidskenmerken van het Nederlandse rijbewijs beschreven. Dit geldt voor de rijbewijsmodellen 2006, 2013 en 2014. Met deze app kan de chip in het rijbewijs worden uitgelezen.