Een ondertekende offerte is bindend. Een offerte wordt bindend zodra je klant die ondertekent: vanaf dat moment wordt het een wettige overeenkomst. Die kan kan je niet zomaar verbreken. Je klant kan wel beslissen om de opdracht niet te laten uitvoeren, zonder dat hij daarvoor een goede reden moet opgeven.
Een klant kan de ondertekende offerte annuleren. Maar dit kan niet zomaar. Een ondertekende overeenkomst ontbinden kan alleen onder voorwaarden. Bijvoorbeeld als je als opdrachtnemer toerekenbaar tekort bent geschoten in de nakoming van de overeenkomst.
Een getekende offerte heeft de waarde van een contract. Maar een contract moet niet altijd schriftelijk zijn: overeenkomen over een product/dienst en een prijs geldt ook als contract.
Opzegging van een contract is niet in de wet geregeld, behalve wanneer het gaat over specifieke contracten zoals een huur- of arbeidscontract. Vaak staat er in het contract dat u heeft gesloten en/of de bijhorende algemene voorwaarden iets over het opzeggen, meestal staat er dan dat u een boete moet moet betalen.
Een verkoper of dienstverlener moet u goed informeren over uw bedenktijd. Dit moet hij doen vóórdat u het product of de dienst koopt: In het contract moet staan dat u een bedenktijd hebt van 14 dagen. In het contract moet staan hoe en bij wie u kunt melden dat u het product of de dienst niet wilt.
Een vrijblijvende offerte betekent dat je als verkoper het aanbod nog kan aanpassen of herroepen zolang het nog niet aanvaard is. Is het aanbod aanvaard? Dan kan je alleen nog je offerte aanpassen of herroepen als je dat direct na aanvaarding doet. Dus samengevat: een overeenkomst is bindend.
Wanneer je klant niet reageert binnen de geldigheidsduur, vervalt de offerte. Als de klant buiten de termijn alsnog akkoord gaat mag je zelf beslissen of je de opdracht aanneemt of een nieuwe offerte opstelt. Je kunt onherroepelijke offertes niet intrekken!
Een koper kan afzien van de aankoop van een huis. Dit mag tot 3 dagen nadat de koper de ondertekende koopakte of een kopie daarvan heeft gekregen. Van de 3 dagen bedenktijd moeten minimaal 2 dagen werkdagen zijn. De koper hoeft de verkoper geen reden te geven of een vergoeding te betalen.
In de wetgeving is niets geregeld over de rechtsgeldigheid van een handtekeningstempel. Plaatst u uw eigen handtekening met een stempel, dan blijft deze ondertekening rechtsgeldig. U kunt de handtekening dan niet achteraf intrekken.
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.
Heb je een offerte (renteaanbod) voor een hypotheek ontvangen? Meestal moet je deze binnen 2 weken tekenen. En na het tekenen van varieert de geldigheid van 2 tot 9 maanden.
Pas als beide partijen definitief akkoord geven wordt de offerte een overeenkomst en hiermee bindend.
Een overeenkomst is bijvoorbeeld een koopcontract, een offerte met uw handtekening eronder of gewoon een kassabon. In een koopovereenkomst staat in elk geval: de prijs die u moet betalen.
Als algemene regel geldt: de opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst van opdracht opzeggen. Deze hoofdregel staat met zoveel woorden in artikel 7:408 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit is zogeheten 'dwingend recht'. Dat houdt in dat in de overeenkomst van opdracht niet kan worden afgeweken van deze regel.
Recht op bedenktijd (ontbinding)
U heeft het recht om tot veertien dagen nadat u het product ontvangen heeft, de koop alsnog ongedaan te maken. Men spreekt dan ook wel van het recht om de koopovereenkomst te ontbinden of te annuleren.
Bindende offerte
Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod, dit is de eigenlijke offerte. Deze offerte ontvang je dus achteraf. Als de klant de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond.
Voor een overeenkomst is een aanbod nodig en dit aanbod moet ook aanvaard worden. Dit kan schriftelijk, maar dus ook mondeling. De afspraken die u mondeling heeft gemaakt zijn dus rechtsgeldig.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Bewijsrechtelijk stuit dat wel tegen een aantal problemen aan. Een begin van uitvoering, eventuele getuigenverklaringen of mailcorrespondentie kunnen het bestaan van de mondelinge overeenkomst en de krijtlijnen ervan echter uiteen helpen te zetten.
Kan ik een mondelinge overeenkomst ook ontbinden of vernietigen? Dat kan zeker.Wel moet er dan uiteraard een reden zijn voor ontbinding of vernietiging. U kunt een (mondelinge) overeenkomst niet zomaar ontbinden of vernietigen omdat u zich bijvoorbeeld heeft bedacht.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Na het tekenen van de hypotheekofferte breekt de passeerdatum aan. Voor deze datum moet je naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. De hypotheek voor een bestaande woning moet uiterlijk binnen 6 maanden passeren.
Het aanbod mag niet ingetrokken, herroepen of vervallen zijn. Anders gezegd: het aanbod dient nog geldig te zijn. Zo kan het zijn dat aan de acceptatie van een aanbod een bepaalde termijn voor aanvaarding is gekoppeld.
Een geldige overeenkomst komt tot stand doordat de ene partij een aanbod doet en de andere partij deze aanvaardt.De overeenkomst is dan bindend voor beide partijen. Om juridisch te kunnen spreken van een aanbod moeten alle 'essentiële elementen' van de overeenkomst duidelijk zijn.
In een offerte met geldigheidstermijn (de 'vaste' offerte) wordt de geldigheidsduur van het aanbod vermeld. Er staat dan iets in als: 'Dit aanbod is geldig tot 30 dagen na dagtekening. ' Zo lang is de offerte dus geldig, wat inhoudt dat je leverancier de offerte niet mag intrekken.